Změny daní vyženou z Česka občany i firmy, varuje Skopeček

Nejen Petra Kvitová, ale i 13 tisíc českých firem má podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka své sídlo v některém z daňových rájů. Každoročně jich navíc přibývá několik stovek.

Ilustrační fotografie
reklama

Současná vládní koalice na právě probíhající schůzi Poslanecké sněmovny přichází podle Skopečka s takovými změnami v daňové oblasti, které tento trend mohou jen zesílit.

"Koalice ruší zavedení tzv. jednotného inkasního místa, které mělo podnikatelům snížit administrativní náklady při placení povinných odvodů státu, aniž by přicházela s jakoukoliv svojí realistickou variantou. Místo toho chce vláda v nejbližších letech podnikatele zatížit zavedením povinných registračních pokladen," tvrdí Skopeček.

"Koalice na této schůzi hodlá zrušit i vládou ODS prosazený koncept jednotné sazby DPH a namísto toho se chystá zavést dokonce třetí sazbu DPH. To ještě více zkomplikuje náš složitý daňový systém a přinese další administrativní náklady," varuje ekonomický expert.

Vláda přichází i se znovuzavedením tzv. zelené nafty, učebnicového příkladu nesystémové podpory vybrané skupině na úkor ostatních daňových poplatníků. I to je podle Skopečka věc, kterou se podařilo vládě v čele s ODS nejprve omezit a od konce minulého roku úplně zrušit. Současné koalici se na této schůzi Sněmovny zřejmě podaří i omezit výdajové paušály živnostníků, jejichž hlavním smyslem je rovněž zjednodušení administrativy spojené s podnikáním.

"Razantní zjednodušení daňového systému je a bylo pro každou vládu těžkým úkolem. Současná vláda by tak alespoň nemusela aktivně přicházet s dalšími opatřeními, která daňový systém ještě více zkomplikují a nemusela by rušit dílčí pozitivní opatření zavedená předchozími vládami. Současná vláda dělá pravý opak toho, co by náš daňový systém potřeboval," tvrdí Jan Skopeček.

Témata: CZK | daně

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky