Zlato přepisuje historii. Unce za 1900 dolarů

Cena zlata v úterý na trhu v Hongkongu dosáhla nového rekordu, když překročila hranici 1900 dolarů za trojskou unci. Uvedla to agentura AFP.

reklama

Zanedlouho po otevření obchodování dosáhla cena zlata podle agentury Bloomberg 1913,50 dolarů za unci (31,1 gramu).
 
Ještě ráno ale zlato část svých zisků vrátilo a krátce po 8:15 SELČ se jeho cena dostala těsně pod 1900 dolarů za unci. Cena zlata s dodáním v prosinci pak vzrostla až o 1,4 procenta na rekordních 1917,90 dolaru za unci.

Ještě dopoledne zažilo zlato prudký propad. Krátce po 9:30 SELČ se jeho cena dostala zpět k hodnotám kolem 1880 dolarů za unci, když se žlutý kov obchodoval za 1884,90 dolaru za troyskou unci. "Musíme uznat, že rally se zlatem byla přehnaná," uvedl pro agenturu Reuters dopoledne analytik společnosti Standard Chartered Daniel Smith. "Nemyslíme si, že se svět dostává do recese, riziko propadu pro globální ekonomiku je přehnané," dodal Smith.
 
Cena zlata roste nepřetržitě od krátkodobé korekce začátkem roku. Zlato láme rekordy už čtvrtý den v řadě. Jen za srpen už cena zlata vzrostla o zhruba 17 procent a míří tak ke svému nejlepšímu měsíčnímu výsledku od roku 1982.
 
"Z Evropy či Spojených států amerických příliš dobrých zpráv nepřichází. Investoři se v těchto těžkých časech zatím rádi obrací ke zlatu jako k bezpečnému útočišti," uvedl pro agenturu Reuters obchodník společnosti Investec Australia Darren Heathcote.
 
"Zlato nadále pokračuje v růstu i při relativním posilování amerického dolaru. To vše mi říká, že to je opravdu jen o zachování reálné kupní síly," řekl pro agenturu Bloomberg Peter Richardson, hlavní ekonom Morgan Stanley v Austrálii.
 
Prudce rostou i ceny stříbra. Spotová cena stříbra se v úterý vyšplhala v počátku obchodování o 1,1 procenta na 44,25 amerických dolarů za unci. To je nejvyšší úroveň od 3. května letošního roku, kdy se stříbro obchodovalo za 43,3775 dolarů za unci.

Témata: zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky