Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Agenturní zaměstnávání je jako otroctví, varují komunisté

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kandidát do komunálních voleb na Náchodsku za KSČM Pavel Janeček se ve svém zamyšlení, které poskytl serveru EuroZprávy.cz, podrobněji zaměřil na problematiku agenturního zaměstnávání. V něm je zaměstnanec dočasně umístěn do agentury práce na základě pracovní smlouvy nebo dohody, která je uzavřena mezi zaměstnancem a agenturou. Zaměstnanec se tak ve skutečnosti nebere jako stálý pracovník, ale je pouze "najímán", což podle Janečka hraničí s novodobou formou otroctví.

"Většina zájemců o práci se jistě setkala s tímto nechvalně známým termínem. Počet těchto agentur činí v ČR až 1600. Podle oficiálních statistik registrujeme přibližně 600 tisíc nezaměstnaných. Toto číslo může být samozřejmě ještě vyšší, pokud započteme skrytou nezaměstnanost," píše Janeček.

"Právně se zde jedná o dohodu o dočasném přidělení zaměstnance agentury práce. V podstatě by měl mít zaměstnanec tohoto "businessu" stejná práva a mzdu jako zaměstnanec kmenový, ale to je pouhá naivní iluze. Agenturní zaměstnanec je zpravidla okleštěn o všechny benefity jako jsou Unišeky, stravenky a další nemalé výhody," upozorňuje komunictický kandidát.

"Smlouva je s ním uzavírána zpravidla na dobu určitou a prodlužována často po jednom měsíci. Tím není zaměstnanec jakkoli chráněn proti ztrátě práce a může být tedy kdykoliv propuštěn bez nároku na odstupné, nehledě na to, že na dovolenou mu připadá pouze poměrná část dní. Během celozávodní dovolené mu je pojištění samozřejmě strženo z platu, proto někteří pracovníci raději smlouvu prodlouží až po dovolené a odeberou se na Úřad práce, který toto pojištění zaplatí za ně," varuje.

Zaměstnanec tak žije podle Janečka stále s velkým pocitem nejistoty a bez vize do budoucna. "Zdali bude dostatek zakázek a smlouva mu bude prodloužena nebo jestli se vrátí na Úřad práce. Je v podstatě vyřazen z osobního života, neboť hypotéku nedostane vzhledem k této smlouvě. Rodinu tak do budoucna těžko zabezpečí a ve finální fázi není ani zaměstnancem oné firmy. Nemůže si to ani začlenit do životopisu," tvrdí.

"Agenturu si pracovník u firmy, kam je přidělen "nemůže" změnit. Většinou je mu nějaká spřízněná natvrdo doporučena vedením. Asi je náhoda, že obvykle pochází ze země majitele firmy. Rojí se případy, kdy je zaměstnancům natvrdo řečeno, že jsou nádeníky a buď to budou respektovat, nebo budou vyměněni za někoho jiného, který to podstoupí s radostí, a už čeká ve frontě," uvádí Janeček.

"Je to nicméně vysoce výhodné pro zaměstnavatele, protože při sezonních výkyvech operativně získává lidi a pak se jich snadno zbavuje. Nutno podotknout, že agenturám práce bylo v roce 2013 uloženo celkem 15 pokut ve výši 1 453 000 Kč, uživatelům 4 pokuty ve výši 250 000 Kč. Nejvyšší pokuta byla agentuře práce uložena ve výši 920 000 Kč za to, že neměla sjednáno pojištění proti úpadku," uzavírá Pavel Janeček.

Témata:  lidé zaměstnanci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.