Babiš přitvrdí vůči kampeličkám. Jsou rizikové

Babišem vedené Ministerstvo financí pořádně přitvrdí v přístupu ke kampeličkám. Od nového roku budou například muset zdvojnásobit příspěvky do Fondu pojištění vkladů.

Ilustrační fotografie
reklama

Není tomu tak dávno, co padla jedna z nejznámějších kampeliček současnosti Metropolitní spořitelní družstvo. Tyto malé bankovní instituce sice nabízejí lepší podmínky pro střadatele, zároveň je ale jejich velikost limituje a možnost, že kampelička zkrachuje, je zde větší než u velkých bank.

Právě pád MSD označil Babiš za jeden z důvodů změn. "Návrh reaguje na zhoršující se situaci v sektoru družstevních záložen, která bohužel v loňském roce vyústila v krach největšího subjektu na tomto trhu. Cílem navrhovaných změn je především stabilizace sektoru tzv. kampeliček, přiblížení jeho fungování mezinárodním standardům a eliminace rizik tohoto sektoru pro Fond pojištění vkladů," uvedl.

Vláda jeho návrh již schválila, teď ještě musí projít parlamentem až k prezidentovi. Pokud všechno půjde jak má, od nového roku bude například zdvojnásoben příspěvek družstevních záložen do Fondu pojištění vkladů. Zvýší se také povinný odvod části zisku do rizikového fondu.

"V rámci druhé skupiny opatření s platností od počátku roku 2018 navrhujeme zavést dosud chybějící hranici určující limit velikosti družstevní záložny, a to ve výši 5 mld. Kč její bilanční sumy. V případě jejího překročení by se družstevní záložna měla transformovat na banku, či pokračovat ve své činnosti bez možnosti dalšího růstu," pokračuje ministerstvo ve výčtu navrhovaných změn.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky