Boom české ekonomiky? Šéfové firem věří v růst, hodlají i víc nabírat

Česká ekonomika v letošním 1. čtvrtletí rostla rychleji, než předpokládal předchozí odhad publikovaný 4. června. Hrubý domácí produkt (HDP) mezičtvrtletně vzrostl o 0,8 procenta a meziročně stoupl o 2,9 procenta. Vývoj HDP pozitivně ovlivnila rostoucí domácí i zahraniční poptávka a také velice nízká loňská srovnávací základna. Ve zpřesněném odhadu to dnes uvedl Český statistický úřad.

Ilustrační fotografie
reklama

"Historicky nejvyšší srovnatelnou úroveň HDP dosáhla tuzemská ekonomika ve třetím čtvrtletí roku 2008 těsně před dopady globální finanční krize spojované s pádem investiční banky Lehman Brothers," uvedl ČSÚ.

Podle Jiřího Mosera ze společnosti PwC těží česká ekonomika a její průmysl i další odvětví z oživení zahraniční poptávky, a to zejména Německa.

Počínaje 2. čtvrtletím 2013 tuzemská ekonomika opět mezičtvrtletně roste. Za poslední čtyři čtvrtletí celkem o 2,9 procenta, takže je nyní pouze jedno procento pod úrovní maxima z třetího čtvrtletí 2008. Vývoj v posledních dvou čtvrtletích přitom naznačuje postupné zrychlování růstu HDP, dodali statistici.

"Pokračujícímu oživení tuzemské ekonomiky by tak nemělo nic bránit, což ukazují i očekávání šéfů nejvýznamnějších českých firem, z nichž většina letos věří v růst svého podniku. Jejich pozitivní očekávání se ještě zvyšují v následujících třech letech. Hodlají i více nabírat, což by mělo zároveň zvýšit optimismus domácností a jejich ochotu více utrácet," uvedl Moser.

Strategie fiskální politiky vlády počítá podle MF ČR pro rok 2014 s využitím fiskálního prostoru k podpoře domácí ekonomiky, alespoň částečným posílením některých výdajů s prorůstovým efektem. Pro rok 2014 odhaduje deficit vládního sektoru ve výši 1,8 % HDP, píše onbusiness.cz.

S mírným impulsem oživující se ekonomice ze strany fiskální politiky počítá i v roce 2015, kdy předpokládá celkový deficit ve výši 2,3 % HDP. V dalších dvou letech výhledu, kdy by se měla výkonnost ekonomiky přiblížit svému potenciálu, je fiskální politika nastavena neutrálně.

Od roku 2009 do roku 2012 podíl vládního dluhu na HDP rostl podle MF ČR rychlejším tempem v důsledku ekonomického vývoje. Pokles dluhové kvóty předpokládaný pro rok 2014 pak byl podle MF ČR způsoben především dalším zapojením likvidity systému vládního sektoru a vyšší efektivitou jejího řízení.

Fiskální politika je podle MF ČR dlouhodobě vnímaná jako kredibilní, což podle jeho zástupců například potvrdilo 16. května 2014 ratingové hodnocení agentury Fitch či výnosy desetiletých státních dluhopisů, kde se ČR nachází mezi čtvrtinou zemí s nejnižším výnosem v rámci Evropské unie.

"Fiskální politika v České republice se v posledních letech vyznačovala svojí procykličností. Několikanásobný pokles ekonomiky byl doprovázen fiskální restrikcí dosahující za roky 2010 až 2013 téměř 4,5 procentního bodu HDP. Výsledkem tak bylo snížení deficitu sektoru vládních institucí téměř k vyrovnané strukturální bilanci (–0,3 % HDP). Státní rozpočet a rozpočty státních fondů byly na rok 2014 schváleny více proticyklicky s odhadovaným celkovým výsledkem hospodaření pro sektor vládních institucí ve výši −1,8 % HDP. Fiskální úsilí pro rok 2014 je tak odhadováno na −1,0 procentního bodu HDP v době, kdy je ekonomika ve fázi křehkého oživení," informuje MF ČR.

A dodává: "Mírné proticyklické působení fiskální politiky by mělo pokračovat i v roce 2015, převážně z důvodu předsunutí ukončení platnosti některých opatření z konsolidačního balíčku z roku 2012 a implementací vybraných priorit vlády z jejího programu. Deficit vládního sektoru by tak měl dosáhnout 2,3 % HDP. Strukturální schodek v letech 2016 a 2017, kdy by se ekonomika měla přiblížit svému potenciálu, zůstane na konstantní úrovni. Fiskální politika tím ponechá plný prostor pro volné působení automatických stabilizátorů, což bylo České republice doporučováno mnoha renomovanými mezinárodními institucemi."

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky