Novela zákona o potravinách schválena. Čekají nás největší změny za posledních 10 let

Na poslední schůzi pléna Senátu byla schválena novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která vejde v účinnost 1. ledna 2015. Podle senátora Josefa Řiháka se jedná o největší změnu potravinového práva od vstupu ČR do Evropské unie, tedy za posledních 10 let.

Ilustrační fotografie
reklama

Změny v zákoně se projednávaly již několik měsíců na všech úrovních, odborných i politických, ve výborech, komisích, na seminářích, ve vládě, poslanecké sněmovně i v senátu. Nyní je legislativní proces před dokončením a chybí už jen podpis prezidenta republiky, který ovšem doposud k novele nevznesl žádnou připomínku, a tak lze jeho podpis považovat za hotovou věc.

Řihák upozorňuje, že od ledna se výrazně zlepší postavení spotřebitele, zejména jeho informovanost, takže se každý z nás bude moci kvalifikovaně rozhodnout, protože bude mít relevantní údaje, přehledně a čitelně. Velcí prodejci budou muset například zveřejnit seznam pěti zemí, ze kterých jsou nejčastěji dováženy potraviny do jejich prodejen.

Navíc se spotřebitel dozví složení i u nebalených potravin, které jsou prodávány u pultů, přibudou povinné údaje o alergenech, upraví se možná výše sankcí za porušení zákona a změnu přinese novela i v rámci práce dozorových orgánů ministerstva zemědělství a ministerstva zdravotnictví, která se po delší diskuzi dohodla na úpravě kompetencí, která povede k větší efektivitě kontrol.

Zpravodajem zákona v senátu byl příbramský senátor Josef Řihák, který ke schválenému textu řekl: "Jsem rád, že se podařilo tuto novelu schválit, účastnil jsem se několika jednání a vím, že se jedná o kvalitní návrh, který nejenže zahrnuje do českého práva legislativu Evropské unie, ale navíc zohledňuje některé problémy, se kterými se potýkáme a které nám ukázala praxe. Například pokles ve financování kontrolní činnosti a snižování stavů inspektorů či celníků mohl být jednou ze spolupříčin metanolové kauzy."

Novela zákona od 1. ledna přinese mnoho praktických záležitostí, které povedou ke zlepšení kvality potravin. Posílí se také pozice tuzemských výrobců, zavede se minimální velikost písma na etiketách, lidé budou mít přehled jaké potraviny s jakým složením a jakého původu jsou jim nabízeny a bude na nich, jak si z nabídky vyberou.

"Je dobře, že se podařilo upravit kompetence a roli dozorových orgánů obou ministerstev, což mě těší i jako hygienika, protože by se měla potlačit dosavadní praxe v některých restauracích, kam se dostává i zvěřina od pytláků. Co se týká nákladů a komplikací pro prodejce, nemyslím si, že by je schválená změna zákona nějak zatížila. Přednost musí mít zdraví lidí a boj proti klamání zákazníků," doplnil senátor Řihák.

Témata: potraviny | zákony

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky