ČOI vrthla na čerpací stanice a padaly vysoké pokuty

Česká obchodní inspekce v minulém měsíci při kontrolách na čerpacích stanicích zjistila nedostatky v kvalitě LPG (zkapalněného ropného plynu) do aut. U několika vzorků byla zaznamenána několikanásobně vyšší hodnota síry, než je povolené množství. Síra přitom nejenže zvyšuje vytvářené emise, ale může kvůli ní dojít k ucpávání filtrů a leptání částí palivového systému. Dvě firmy dostaly za prodej nekvalitního LPG minulý týden pokutu v součtu skoro 600 tisíc korun.

Ilustrační fotografie
reklama

K této problematice se vyjadřuje Peter Polák, jednatel společnosti Flaga, největšího dodavatele LPG na českém trhu:

„Statistiky výsledků kontrol LPG na českých čerpacích stanicích, včetně těch našich, jsou dlouhodobě pozitivní a dokazují, že na našem trhu převládá kvalitní plyn. Procento zjištěných závadných vzorků je oproti benzínu či naftě nesrovnatelně nižší. Jsem rád, že se daří kvalitu LPG držet na stabilní hladině. Čas od času se na trhu ale bohužel objeví subjekty, které s vidinou co nejlepší nákupní ceny LPG dělají kompromisy v kvalitě produktu. Neuvědomují si ale, že zisk, který tímto způsobem získají, je pouze krátkodobý, protože jejich chováním může utrpět celý trh se zkapalněným ropným plynem a dobré jméno tohoto paliva. Podobné firmy tvoří naštěstí pouhou menšinu a navíc se díky kontrolám daří jejich činnost odhalovat.

Plně proto podporujeme kontroly České obchodní inspekce. Zvyšuje se jimi tlak na podnikatele, kteří se zákazníkům snaží prodávat nekvalitní plyn. Byli bychom rádi, kdyby bylo v budoucnu kontrol zaměřených na LPG více. Věříme, že se takto podaří procento nekvalitního plynu na našem trhu dostat na úplné minimum a že s jistotou kvalitního LPG bude stoupat i počet spokojených zákazníků, šířících dobré jméno tohoto paliva.

Svým dílem k tomu mohou přispět i spotřebitelé samotní. Stačí, když nebudou kupovat za každou cenu nejlevnější plyn s nejasným původem a budou tankovat pouze na čerpacích stanicích s ověřenými dodavateli. Díky tomu budou mít jistotu, že pochybné palivo nepoškodí jejich vůz. Za jeho opravu by ve výsledku zaplatili mnohem více, než by ušetřili nákupem nekvalitního LPG. Abychom zákazníky ujistili, že jimi kupované LPG splňuje nejpřísnější nároky na kvalitu, rozhodli jsme se na naše čerpací stanice umístit certifikáty kvality. Tyto certifikáty budeme rozšiřovat i na partnerskou síť stanic nabízejících naše LPG. Podle nich pak spotřebitelé poznají, že zkapalněný ropný plyn splňuje veškeré normy a nepoškodí jejich vozidlo.

Věřím, že tento krok podpoří dobré jméno LPG mezi spotřebiteli. Jsem přesvědčen, že v současné době a po dobu nejbližších 10 let neexistuje ekologičtější, ihned, všude a v dostatečné míře dostupná a současně levnější energie pro pohon vozidel než je LPG."

Společnost Flaga s.r.o. je největším dodavatelem paliva LPG v České republice a poskytuje široké spektrum produktů spojených se zkapalněným plynem. Nabízí kompletní řešení pro vytápění a ohřev rodinných domů a podnikatelských objektů, poskytuje snadno dostupný zdroj energie v podobě zkapalněného plynu v široké škále tlakových lahví a provozuje hustou síť 60 čerpacích stanic pro automobily s pohonem na LPG. Společnost sídlí v Hustopečích, své plnírny má i v Praze, Plzni a Opatovicích nad Labem.

Na českém trhu působí od roku 1993, kdy vznikla jako dceřiná firma rakouské společnosti FLAGA GmbH. Jedničkou se stala po akvizici LPG divize společnosti British Petrol ČR a fúzi se společností Český Plyn k.s. v lednu 2007. Flaga je začleněna pod společnost UGI Corporation, jednu z největších společností v USA.

Témata: pohonné hmoty | CZK | ČOI

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky