Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi třou bídu? Podívejte se, kdo nejvíc

Češi třou bídu? Podívejte se, kdo nejvíc

Foto: Pixmac

Až 45% Čechů považuje životní úroveň vlastní domácnosti za dobrou. Spokojenější jsou studenti, podnikatelé se zaměstnanci, vysoce kvalifikovaní odborní a vedoucí pracovníci. Vyplývá to ze zprávy Centra pro výzkum veřejného mínění.

Z výsledku šetření vyplynulo, že necelá polovina (47 %) českých občanu hodnotí současnou ekonomickou situaci v zemi negativně, přičemž 10 % ji označilo za „velmi špatnou" a 37 % za „špatnou". Naopak za příznivou považuje ekonomickou situaci 14 % dotázaných.

Spokojenější jsou lidé s vlastní životní úrovní. Více než dvě pětiny (45%) lidí mají podle vlastního vyjádření dobrou životní úroveň své domácnosti. Špatně se o své situaci vyjadřuje 19% dotázaných, z toho 4% lidí se podle svých slov mají velmi špatně.

Hodnocení životní úrovně se zlepšuje s rostoucím příjmem a zvyšujícím se stupněm dokončeného vzdělání. Výrazně se také zlepšuje s rostoucí spokojeností v osobním životě. Lépe se o své úrovni vyjadřují ti, kteří se politicky hlásí k pravici nebo pravému středu.

Méně příznivě vnímají svou situaci lidé starší 60 let, důchodci, nezaměstnaní, kvalifikovaní dělníci, ti, kteří nedůvěřují stávající vládě, příznivci KSČM a obecně i to, kteří se politicky řadí k levici.

Témata:  lidé rodinný rozpočet životní úroveň

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy