Češi třou bídu? Podívejte se, kdo nejvíc

Až 45% Čechů považuje životní úroveň vlastní domácnosti za dobrou. Spokojenější jsou studenti, podnikatelé se zaměstnanci, vysoce kvalifikovaní odborní a vedoucí pracovníci. Vyplývá to ze zprávy Centra pro výzkum veřejného mínění.

reklama

Z výsledku šetření vyplynulo, že necelá polovina (47 %) českých občanu hodnotí současnou ekonomickou situaci v zemi negativně, přičemž 10 % ji označilo za „velmi špatnou" a 37 % za „špatnou". Naopak za příznivou považuje ekonomickou situaci 14 % dotázaných.

Spokojenější jsou lidé s vlastní životní úrovní. Více než dvě pětiny (45%) lidí mají podle vlastního vyjádření dobrou životní úroveň své domácnosti. Špatně se o své situaci vyjadřuje 19% dotázaných, z toho 4% lidí se podle svých slov mají velmi špatně.

Hodnocení životní úrovně se zlepšuje s rostoucím příjmem a zvyšujícím se stupněm dokončeného vzdělání. Výrazně se také zlepšuje s rostoucí spokojeností v osobním životě. Lépe se o své úrovni vyjadřují ti, kteří se politicky hlásí k pravici nebo pravému středu.

Méně příznivě vnímají svou situaci lidé starší 60 let, důchodci, nezaměstnaní, kvalifikovaní dělníci, ti, kteří nedůvěřují stávající vládě, příznivci KSČM a obecně i to, kteří se politicky řadí k levici.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky