Půlmilionový plat? Odpovídá výši odpovědnosti, říká ředitel ČD

Generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz se před nástupem do funkce negativně vyjadřoval k výši manažerských platů, teď sám bere veliký plat, které i s odměnami může být až 592 tisíc měsíčně. Z posledních tří ředitelů mám nejméně, říká Kurucz.

Ilustrační fotografie
reklama

„Platy mých předchůdců byly výrazně vyšší, než mám já. Je nutné si uvědomit, že kromě platu mám také velkou zodpovědnost, která je 25 tisíc lidí ve skupině a obrat 33 miliard," hájí výši svého platu v rozhovoru pro DV TV nový ředitel ČD.

Změnou proti minulým manažerům drah nemá Kurucz ve smlouvě doložku o zlatém padáku. „Osobně jsem to řešil s radou, že tohle nepožaduji. Myslím, že to je problém spíš pro zaměstnavatele než zaměstnance a já nechci stavět svoji kariéru na zlatých padácích. Odchodné se pak pobyhuje na polovině toho, co měl můj předchůdce," uvedl ředitel ČD.

Prioritou nového ředitele bylo snížit náklady drah o 200 milionů. „Za dva nebo tři měsíce ve funkci to tak rychle nejde. Ale pravda je, že v mezidobí oproti loňskému roku ušetřili 135 milionů. Takže si myslím, že jsme na velmi dobré cestě," dodal manažer.

Daniel Kurucz nastoupil do funkce v únoru, až do jara loňského roku byl členem představenstva Babišova Agrofertu a řídil dceřinou chemičku Synthesii. Vystudoval zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické, titul MBA si doplnil studiem na ČVUT a Sheffield Hallam University.

Témata: české dráhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky