Šetření na resortu financí pokračuje: Výlety do Las Vegas za stovky tisíc

Úředníci ministerstva financí jezdili podle serveru Aktuálně.cz po světě, aby získávali zkušenosti v boji proti hazardu. Nasbíraná data však prý nevyužili a znovu je nakoupili od externích firem. Resort teď vše změní.

Ilustrační fotografie
reklama

V září roku 2012 odletěl Jan Řehola, tehdejší zástupce ředitele odboru státního dozoru nad sázkovými hrami Ministerstva financí, na služební cestu do Las Vegas. Cílem týdenní návštěvy, která vyšla daňové poplatníky na téměř 200 tisíc korun, byla návštěva mezinárodního veletrh sázkových her Global Gaming Expo, jehož součástí byla i konference o trendech v oboru.

Podle informací serveru prošetřuje resort smysl této cesty a zkoumá ji i Nejvyšší kontrolní úřad, protože se zatím nenašlo nic, co by potvrdilo její účelnost. Ministerstvo prý již kvůli tomu změnilo a zpřísnilo pravidla pro schvalování služebních cest.

"Považujeme za vhodné účastnit se odborné konference, kde budou za účasti ostatních světových regulátorů a odborných institucí diskutovány složité právní otázky související s přeshraniční povahou sázkových her v prostředí internetu," cituje Aktuálně.cz Řeholovo odůvodnění cesty.

Poznatky, které zde obdržel, měly být totiž užity při přípravě nového právního předpisu na regulaci hazardu na internetu. Ministerstvo však tvrdí opak. "Neměl jsem možnost seznámit se s čímkoliv, co by ukázalo, že cesty typu Las Vegas k něčemu byly. Legislativu pro internetové sázení nyní ladíme a nenarazili jsme na žádné materiály, v nichž by se těchto poznatků ze zahraničních cest využilo," tvrdí náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který má problematiku loterií nyní na starosti.

"Tuto pracovní cestu prověřujeme, a to spolu s Nejvyšším kontrolním úřadem," řekl serveru Aktuálně.cz mluvčí Ministerstva financí Radek Ležatka. Po nástupu Andreje Babiše do úřadu byl podle něj zaveden nový systém schvalování služebních cest, které musí nyní potvrdit první náměstek ministra Lukáš Wagenknecht.

Podle serveru to nebyla zdaleka jediná cesta, na kterou se úředníci odboru vydali. Zdá se totiž, že se jednalo spíše o výlety než o pracovní cesty. Na jejich neefektivitu prý poukazuje také Nejvyšší kontrolní úřad, který tvrdí, že ačkoli mělo být výstupem ze zahraničních cest získání podkladů, nakonec si data ministerstvo znovu koupilo.

"MF mělo dostatečné podklady, možnosti a zkušenosti, aby zpracovalo materiál odpovídající srovnávací analýze bez zadání služby externímu subjektu," uvádějí kontroloři, podle nichž tak ministerstvo vydalo za uvedenou studii zbytečně celkem 877 tisíc korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky