Nevycházíte s penězi? I tak je možné ušetřit tisíce

Řešíte doma každou korunu, žijete od výplaty k výplatě a nevíte jak uspořit? Začněte drobnými úspornými opatřeními v domácnosti, které vám nakonec v součtu mohou přinést i tisíce.

Ilustrační fotografie
reklama

Ceny za zboží rostou, ale vám v zaměstnání ne a ne přidat? Přestože neutrácíte za zbytečnosti, i tak se vám nedaří z výplaty ušetřit ani korunu? Pokud chcete, aby se rodinný rozpočet začal pohybovat v kladných hodnotách, zkuste spořit na správných místech. I když se vám rady budou zdát jako maličkosti, v součtu vám nakonec mohou přinést do rodinné kasičky i několik tisíc.

Úspora energie

Vyhledejte si na internetu srovnávače energií (doporučujeme Finanční rádce) podle kterých zjistíte, zda máte opravdu nejlevnějšího dodavatele. Pokud tomu tak nebude, změňte ho! Právě teď před topnou sezónou je ten nejlepší čas! Výměna dodavatele může trvat až tři měsíce, než skončí výpovědní lhůta a zařídí se další formality. Právě tato úspora vám může přinést do rodinného rozpočtu nejvíce.

Nepřetápějte doma

Omezit výdaje můžete i při samotném vytápění - před odchodem z domu se snažte radiátory snížit na menší teplotu, dbejte na dobré těsnění dveří a oken, aby vám teplo zbytečně neunikalo, topení pravidelně odvzdušňujte a nezakrývejte nábytkem ani jinými věcmi, aby teplo lépe proudilo.

Sprcha místo vany

Výdaje za vodu ušetříte například výměnou koupání ve vaně za sprchování. Existují i speciální úsporně hlavice, které se šetřením vody pomohou.

Šetřete při nákupu

Šetřete i při nakupování - napište si předem seznam, co opravdu potřebujete a co je právě v akci. Vyvarujte se věcem, bez kterých se zrovna obejdete a nebudou vám doma chybět.

Úsporné žárovky

Snižte spotřebu elektřiny používáním úsporných žárovek a energeticky úsporných domácích spotřebičů - ideálně tedy s označením A+.

Levné e-shopy

K nákupům využívejte e-shopy - nikam nemusíte jezdit ani chodit. Požadované zboží můžete nakoupit výrazně levněji, než v kamenných obchodech. Řada e-shopů nabízí dopravu zdarma.

Slevové portály

Využijte i slevových portálů, na kterých se dá výrazně levněji pořídit, jídlo, spotřební zboží, služby, oblečení nebo krmivo pro psy.

Šetřete za výpisy

Pokud máte internet, nechte si zasílat faktury a výpisy elektronickou formou. Snížíte tak poplatky za poštovné. Uspořit se tím tak dá i na poplatcích za vedení bankovního účtu.

Sjednoťte půjčky

Jestliže jste si museli brát nějaké půjčky, které teď splácíte, sjednoťte je v jednu. Banky tyto služby nabízejí a vy tak ušetříte na poplatcích, a splácení bude jednodušší a přehlednější.

Šetřete za benzín

Využíváte - li k přesouvání automobil, slevte ze svého pohodlí a pokud máte možnost, zvolte raději hromadnou dopravu, která je při současných cenách benzínu o dost výhodnější. Pokud automobil ale musíte používat, peníze vám ušetří i úsporná jízda.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky