Komunistka popisuje, jak se žije v bytech miliardáře Bakaly: Plísně, alergie, vypadané rámy oken

Firma RPG Byty, kterou z poloviny vlastní český miliardář Zdeněk Bakala, je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení u nás. Jen v Moravskoslezském kraji spravuje zhruba 44 tisíc bývalých bytů těžební společnosti OKD, jejich stav je však údajně pod hranicí únosnosti a zaráží i mnohé politiky. Místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá doufá, že Bakala časem pochopí, že do podnikání je třeba také něco zainvestovat.

Ilustrační fotografie
reklama

"Byty RPG, které patří miliardáři Zdeňku Bakalovi, jsou ve stavu, kdy rekonstrukce je nezbytně nutná. Plíseň, opadající omítka, absolutně nezdravé prostředí pro děti a lidi náchylné na alergie.

Takový je stav luxusu pro občany v podání bytů, které měly být pro lidi přínosem. Pronájem za třípokojový byt činí zhruba 5 600 Kč. Každý z nájemníků má pouze dvě možnosti: buď si byt opraví za vlastní peníze nebo se odstěhuje.

Lidé vymýšlejí, jak si pomoci. Někdo byt pravidelně maluje, jiný jej obloží dřevem, jenže plíseň je velmi agresivní a nájemníci pomalu zjišťují, že dovede prorůstat i dřevem.

V těchto bytech bydlí lidé přes dvacet let. Situace, která by se měla lepšit, se naopak zhoršuje. RPG z bytů profituje, ale absolutně i několik let nereaguje na žádosti rodin, kterým třeba vypadávají rámy oken, a lidé se bojí o život dětí či vnuků.

K tomu všemu patří ještě stížnosti na neupravené společné prostory, vodu ve sklepě, špatně uzavíratelné domy. Bývalý bytový fond převzala společnost RPG v roce 2006. Zrekonstruovány byly však pouze některé byty.

Nezbývá, než doufat, že tato hrozivá situace občanů bude vyřešena a miliardář Bakala pochopí, že do podnikání se musí i investovat," píše ve zprávě serveru EuroZprávy.cz místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky