Prodej loterijního kolosu SAZKA začal. Zvítězí ten, kdo dá nejvíc

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka v pátek vyhlásil výběrové řízení na prodej zadlužené loterijní společnosti. Informovala o tom mluvčí firmy Lenka Tichá.

660
reklama

"Vítěz výběrového řízení by měl být znám za necelých šest týdnů," uvedla mluvčí Tichá. "Uzavřené kupní smlouvy vstoupí v účinnost v okamžiku, kdy vítěz výběrového řízení získá k převodu majetku souhlas Úřadu pro hospodářskou soutěž ČR, popřípadě kompetentního úřadu EU za podmínky, že vítěz výběrového řízení nebude českým subjektem," doplnila.
 
Už ve středu schválil způsob a podmínky prodeje majetkové podstaty loterijní společnosti Městský soud v Praze. Sazku správce prodá ve veřejném výběrovém řízení jako celek jednou smlouvou.
 
Zájemci o Sazku budou muset v rámci výběrového řízení složit předem jistinu ve výši půl miliardy korun. "Podmínky výběrového řízení jsou zcela transparentní a neobsahují žádná zásadní omezení nad rámec insolvenčního zákona, která by mohla eliminovat jakékoli potenciální zájemce o Sazku. Do výběrového řízení se tak mohou přihlásit všichni seriózní zájemci jak z České republiky, tak i ze zahraničí. Sazku získá ten, kdo nabídne nejvyšší cenu. Žádné jiné kritérium nebude posuzováno," uvedla mluvčí.
 
Podmínky prodeje jsou podle ní předem jasně nastaveny tak, aby nemohlo dojít k jakémukoli zpochybňování čí záměrnému prodlužování nebo blokování prodeje loterijní společnosti. Po složení kauce zájemci obdrží podrobné více než 800 stránkový informační materiál o Sazce.
 
Dotyčné subjekty pak nejpozději do pěti týdnů od vyhlášení výběrového řízení musejí insolvenčnímu správci předložit závaznou nabídku včetně podpisu kupní smlouvy ze strany zájemce. Nabídnutá kupní cena musí být v okamžiku předložení nabídky složena v plné výši na pro tyto účely speciálně určeném vázaném bankovním účtu.
 
"Nejprve se musíme seznámit a prostudovat podmínky výběrového řízení. Obecně ale můžeme deklarovat zájem skupiny KKCG účastnit se výběrového řízení společně se skupinou PPF," uvedl už dříve mluvčí KKCG Dan Plovajko.
 
"Podmínky výběrového řízení považujeme za frašku a skandál," sdělil v týdnu Mediafaxu mluvčí konkurenční skupiny Penta Martin Danko. Celé výběrové řízení je podle něj nastaveno tak, že nevede k maximalizaci uspokojení pohledávek věřitelů, ale k ovládnutí loterijní firmy skupinami KKCG a PPF. A motivem "drakonických sankcí" je, jak sdělil, kompenzovat oběma skupinám ztráty, které jim vznikly především drahým nákupem pohledávek za loterijní firmou. Z podmínek řízení totiž např. vyplývá, že pokud vítěz nezíská souhlas antimonopolního úřadu, bude muset zaplatit smluvní pokutu 1,5 miliardy Kč.

Sazka je v konkurzu od 30. května. Tento způsob řešení úpadku prosazovaly na schůzi věřitelů skupiny KKCG a PPF. Ty měly většinu poté, co soud zamítl pohledávky, které nebyly přezkoumány. Sazka čelila insolvenčnímu řízení od 17. ledna 2011, do úpadku ji soud kvůli mnohamiliardovým dluhům poslal 29. března. Do řízení se Sazkou soudu přihlásilo své pohledávky přes 2000 věřitelů.

Témata: sazka

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky