Kalousek ostře zaútočil: Babiš blábolil a my si budeme půjčovat od svých dětí

Místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek hned v úvodu rozhovoru na Frekvenci 1 zmínil, že ačkoli by Lidovci rádi zařadili velikonoční Velký pátek mezi státní svátky, jemu se tento návrh nelíbí. Domnívá se, že by ekonomickou oběť nesl pouze zaměstnavatel a zaměstnanec by z toho měl naopak placenou výhodu.

Miroslav Kalousek
reklama

"Já nemám nic proti Velkému pátku. Naopak, to je velmi důležitý den. Mám ale dva důvody, proč nemohu podpořit, aby byl státním svátkem a dnem pracovního volna. Ten jeden důvod je osobní. Chápu, že to může cítit každý jinak. Na Velký pátek si připomínáme, že spasitel světa visel na kříži, všichni na něj plivali, což je nepochybně příležitost k tomu, abychom se postili, abychom se zamysleli. Mám ale jistý problém říkat tomu svátek a slavit to," říká Kalousek a dodává, že kdo chce mít volno, má si jednoduše vzít dovolenou.

Exministr a současný poslanec rovněž vyjádřil obavy z dalšího postupu státního rozpočtu. "Strukturální deficit v posledním rozpočtu, který jsem připravoval, klesl až na 0,3 procenta. Rok 2013 končil na 0,3 procenta. Ten trend byl jednoznačný. Každý rok to bylo méně. Ten první strategický dokument, který předložil pan ministr Babiš, tedy Konvergenční program, teď opět předpokládá, že to každý rok bude více. Takže ten trend se zcela změnil, zcela se otočil a opět odchází od vyrovnaných rozpočtů," varuje Kalousek a dodává, že ministr financí Andrej Babiš se rozhodl tento trend otočit, což prý nekoresponduje s jeho vyjádřením o šetření a lepším výběru daní.

Na to aby ministra Babiše pochválil je zatím ale prý brzy. "S čím naprosto souhlasím, je pokračování v projektu Státní pokladna, kdy nainvestovali dalších 36 miliard korun a snížili o 36 miliard dluhovou rezervu. Ono to bylo prezentováno jako něco nového, to ale nebylo nic nového. To byl projekt, který jsem nastartoval k 1. 1. 2013 a který umožnil v tom roce snížit dluhovou rezervu o 110 miliard a ty peníze investovat," sdělil Kalousek na Frekvenci 1.

Dodává, že Babišův tým připravuje příliš velkorysé výdajové ambice, na které prý nelze dosáhnout. "Prostě budeme si opět daleko víc půjčovat od svých dětí a to je asi ta nejhorší zpráva, kterou můžeme dát," tvrdí exministr financí.

Babišovy předvolební bláboly

Kriticky se Kalousek vyjádřil na adresu svého nástupce Andreje Babiše, zejména co se jeho předvolebních slibů týče. "On slibuje spoustu věcí. Spoustu věcí, které nemůže dodržet. Třeba sliboval, že ušetří tolik, že bude deficit menší a že se budeme méně zadlužovat. Takže z toho dokumentu, který předložil, je evidentní, že sliboval něco, co dodržet buď nechce, nebo nemůže. Úplně stejně nemůžeme očekávat, že se podaří při nezměněných sazbách zvýšit o desítky miliard výběr daní. Zlepšit efektivitu výběru daní skokově o desítky miliard ročně, jak pan ministr sliboval, to je samozřejmě nesmysl a to nejde. Já si myslím, že i on dnes už ví, že to nejde a že prostě jenom předvolebně blábolil," říká nekompromisně Kalousek.

Na otázku, kdo z dvojice Babiš - Sobotka je silnější hráč, má ale exministr jasnou odpověď. "Sebevědomější hráč je pan ministr Babiš. Kdo bude silnější hráč, to ukáže budoucnost. Ne vždy ti sebevědomí nakonec získali navrch," tvrdí Miroslav Kalousek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky