Stát může vymáhat miliardy za privatizaci OKD. Sobotkovi se prý nechce, proč?

Stát má zřejmě ještě možnost vymáhat miliardy z privatizace OKD, i když by celý případný proces rozhodně nebyl snadný. Podle informací MF Dnes zbývá pouze několik posledních měsíců, než se tato možnost uzavře, vláda by k takovému kroku ale musela nají velkou dávku odhodlání. A to se podle deníku Sobotkovu kabinetu příliš nechce.

660
reklama

Šanci na získání většího výnosu z dávné privatizace společnosti nabízí podle informací novin Evropské unie. Evropská komise titž má pravomoce zasahovat do proběhlých obchodů, ale pouze do deseti let od jejich provedení, a tato lhůta končí letos v září. V případném řízená by komise vyšetřila, zda proběhl prodej korektně a jestli nebyl skrytou podporou státu.

Pokud by komise zjistila pochybení na straně státu, mohla by mu nařídit, aby i s dodatečnými úroky chybějící miliardy vymohl. Stát by tedy dostal možnost odstoupení od nevýhodné privatizační smlouvy, nebo by se s majiteli firmy dohodnl na zpětném doplatku požadované částky.

Škoda, která vznikla státu díky nevýhodnému prodeji OKD, se odhaduje na 20 miliard korun a stát má tak podle deníku nyní možnost získat alespoň část peněz zpět, do toho se ale Sobotkově vládě příliš nechce. "Směrem k Evropské komisi bylo v uplynulých letech podáno několik podnětů, je na ní, aby se s nimi vypořádala," říká Bohuslav Sobotka k celé věci. Podle MF Dnes stojí za Sobotkovou nečinností strach o svou kariéru, která by v případě, že by Evropská komise chybný prodej potvrdila, dostala hlubokou ránu.

Evropská komise privatizaci OKD přezkoumala již několikrát a vždy se stejným výsledkem, problémem ale je, že vždy vycházela pouze z částečných z podkladů, které dodalo ministerstvo financí. Bohuslav Sobotka i Miroslav Kalousek totiž údajně vždy nahlásili, že cena za OKD byla v normě.

Do celé této záležitosti se prý příliš nehrne ani ministr financí Andrej Babiš. Vláda by totiž při snaze o přehodnocení prodeje musela doložit, že byla při původním podvedena, a do toho prý Babišovi, zarytému kritikovi privatizace, příliš nechce.

Témata: Sobotka, Bohuslav | OKD

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky