Zemědělci začali hledat úspory. Co se děje?

Doposud stát vracel hospodařícím zemědělcům 40 procent ze spotřební daně na pohonné hmoty v rámci zelené nafty. Konec této výhody by však měl přijít v letošním roce a přes to, že současná vláda avizuje udržení tohoto zvýhodnění, zemědělci jdou napřed a stále více se začínají zabývat svými náklady a hledají cesty, kde ve svých firmách ušetřit.

660
reklama

„Od začátku roku se nám výrazně znásobilo množství zájemců ze zemědělských firem, a to jak malých, tak velkých. Již po prvních dvou měsících roku 2014 jsme na 40 procentech nových zákazníků, které jsme v oblasti zemědělských monitorovacích systémů měli v roce 2013. Pokud tento trend bude pokračovat, v letošním roce několikrát překročíme počet zavedených zemědělských aplikací v předchozích letech," říká Tomáš Hoplíček, majitel společnosti HI Software Development, která monitorovací aplikaci WEBDISPEČINK vyvinula.

Nové systémy dokážou naimportovat záznamy z veřejného registru půdy (LPIS). Každý zemědělec pak přímo v mapě vidí pozemky, na kterých hospodaří. Pomocí čipů lze při montáži označit nářadí, které je pak automaticky identifikováno po připojení za traktor. Aplikace poté zobrazí obdělanou plochu na mapě, vytvoří výkaz práce pro traktoristy, jak dlouho jezdil, kolik plochy obdělal a kolik na to spotřeboval pohonných hmot. Z průběžných analýz mohou firmy zjistit, zda nemají nadbytečné stroje, které dostatečně nevyužívají svou kapacitu, efektivnost svých zaměstnanců nebo mohou lépe naplánovat spotřebu pohonných hmot.

„Často aplikace přijde na různé kuriozity, kdy se například pomocí statistiky „Setkání" zjistilo, že se traktoristi pravidelně potkávají na určitém místě, zde si spolu půl hodinu povídají, mají u toho zapnutý motor a tím firma prodělává jak na pohonných hmotách, tak na malé produktivitě zaměstnanců. Častý je také případ, kdy traktorista nevyužívá nejefektivnějších tras při jízdě po poli a tím zbytečně zvyšuje náklady na pohonné hmoty. Sledování jednotlivých strojů může mít velký efekt na snížení celkových nákladů pro firmu," vysvětluje Tomáš Hoplíček.

Úspory hledají i menší zemědělci

Aplikace není určena pouze pro velké zemědělské firmy. Celková cena se totiž odvíjí od počtu provozovaných strojů, menší firmy tedy zaplatí méně. „U našich zákazníků je běžné, že provoz systému pokryjí z ušetřených nákladů na pohonných hmotách," vysvětluje Tomáš Hoplíček a dodává k celému konceptu aplikace WEBDISPEČINK: „Standardní funkce jako kniha jízd, sledování stavu pohonných hmot, které může ukázat krádeže přímo z nádrží, nebo online sledování vozidel jsou samozřejmou součástí aplikace."

Témata: zemědělství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky