Panika stáhla evropské burzy hluboko do červených čísel

Evropské trhy uzavřely čtvrteční obchodování poklesem, který byl nejsilnější od března 2009. Informovala o tom agentura Reuters.

reklama

Na trzích se projevily zejména obavy z dluhové krize v eurozóně. Americká centrální banka (Fed) se rozhodla zesílit dohled nad pobočkami evropských bank, které ve Spojených státech působí. Hlavním důvodem jsou obavy, že by problémy mohly přelít i do amerických bankovních domů.

Silné ztráty vykázal především bankovní sektor.

„Trhy dnes ráno nezačínaly v dobré náladě, kolem poledního se dokázaly na čas stabilizovat, pak ale negativní vývoj nabral na obrátkách. Vedle dílčích negativních zpráv, jako byly komentáře z Fedu nebo požadavky evropských zemí na zajištění úvěru Řecku, jde hlavně o sílící strach z další ekonomické recese,“ uvedl Tomáš Vlk, analytik společnosti Patria Finance.

Investory nepotěšila ani poslední makrodata vypovídající o stavu americké ekonomiky. Index průmyslové aktivity v oblasti americké Filadelfie se snížil z červencových 3,2 bodu na srpnových minus 30,6 bodu. Ekonomové oslovení agenturou Reuters odhadovali vzrůst na 3,7 bodu.

„Propad indexu hluboko do záporu až na úrovně z krize roku 2008 přinesl šok, který zrychlil výprodeje rizika. Klasicky tak dnes vidíme propad akcií, komodit, eura i středoevropských měn,“ dodal Vlk.

Německý DAX ztratil 5,82 procenta, francouzský index CAC 40 klesl o 5,48 procenta. Britský FTSE 100 se snížil o 4,49 procenta.

Italský MIB ztratil 6,15 procenta, španělský IBEX přišel o 4,7 procenta.

Český akciový index PX umazal 1,6 procenta.

Témata: burza

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky