ČR nesmí dopadnout jako Řecko, říká Telička. Samková se mu vysmála

Bývalý eurokomisař Pavel Telička, který vede hnutí ANO do evropských voleb, je skeptický ohledně brzkého přijetí eura. Nechce, aby Česko dopadlo jako Řecko. Lídryně Úsvitu Klára Samková se mu za jeho slova pro Aktuálně.cz vysmála.

660
reklama

"V tuto chvíli Česko neplní Maastrichtská kritéria a nějaký čas to ještě potrvá," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Telička. A ani jejich plnění ještě neznamená okamžité přijetí společné evropské měny. K tomu podle něj může dojít až poté, co kritéria budeme dodržovat dlouhodobě.

"Nechceme, aby se Česko ocitlo v situaci zemí typu Řecka nebo Španělska, které sotva plnily kritéria, tak usilovaly o přijetí eura," dodává. Připomíná také, že Česko se sice k přijetí zavázalo, ale to bylo v jiné ekonomické situaci eurozóny.

Klára Samková, která vede do voleb konkurenční hnutí Úsvit přímé demokracie, se mu ale na sociální síti vysmála. "Prosím? Pane Teličko? A ty přístupové podmínky k EU, včetně přijetí eura, ty teda vyjednal kdo, jestli se mohu zeptat? Na to už jako máme všichni zapomenout, že jste to byl vy, kdo to takhle zmastil, že?" ptá se podiveně.

Pavel Telička totiž vedl český vyjednávací tým při rozhovorech o připojení k unii, následně byl velvyslancem ČR při Evropské unii a krátce i eurokomisařem. Byl tedy jedním z těch, kdo vyjednával podmínky pro vstup, včetně závazku k přijetí eura, jak připomíná Samková.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky