Samková: Nechceme, aby EU určovala, jak používat naše peníze

Advokátka a kandidátka za Úsvit přímé demokracie do květnových voleb do Evropského Parlamentu Klára Samková se domnívá, že systém dotací Evropské unie zcela rozvrací členské státy a unie se tak postupně sama likviduje. Nad celým systémem se zamýšlí v glose nazvané "Žaluji eurožalobce", kterou poskytla serveru EuroZprávy.cz.

660
reklama

"Systém dotací Evropské unie zcela rozvrátil členské státy po stránce politické i ekonomické.

Politická garnitura se napojila na jednotlivé dotační programy, jednotliví „kamarádi" politiků dostali tu dotaci tam, tu onde. Vznikly celé agentury na to, aby „pomáhaly" s vyplňováním grantových žádostí, respektive, aby zařídily, že eurodotace „se dostane". Rozhodujícími činiteli na místech, které rozhodovaly o udělení eurodotace, pak byly osoby spřízněné s tou kterou politickou stranou. Jistá část peněz se pak systémem „velké vratky" vracela zpět do stranických sekretariátů, případně do kapes jednotlivých agentur. Kdo nedal – neměl. Eurodotace se tak stalyzdrojem korupce i neprůhledného financování politických stran nebo některých jejích členů.

Z ekonomického hlediska eurodotace zcela zlikvidovaly základní hodnotící měřítko úspěšnosti podniku, totiž jeho schopnost přežít, ekonomicky prosperovat, odstranily zpětnou vazbu. Znevýhodnily ekonomicky zdravé firmy a uměle podržely neschopné. Samostatnou kapitolou pak je, že spousta eurodotací šlo soukromoprávním subjektům. Na první pohled to vypadá bohulibě: tu se zrekonstruuje nějaká zřícenina, hyzdící krajinu, tu se dají peníze do soukromého podnikání. Že zároveň čekají tisíce či spíše desetitisíce zejména obecních rozpočtů na pomoc s kanalizací, plynofikací, opravami cest – to jakoby nikoho nezajímalo. Je důležité, aby Rumburak měl svůj hrad opraven, zvedla se mu jeho hodnota o pár nul na konci a lidi se mohli na tu krásu zvenku dívat. Zvenku, protože do zahrady, vyspravené za EU dotace, pan majitel nikoho nepustí.

A za této situace řeší Evropská unie podvody s eurodotacemi tak, že instaluje novou funkci a nový úřad evropského žalobce. Jinými slovy ovšem říká: tímto vám odjímáme vaše státní pravomoci, neboť vaše státní zastupitelství mohou pro nás pracovat, ale žalovat si to budeme my. Kdo my? Evropská unie.

Někdo, kdo svým systémem nás uvede do zásadních problémů a pak nás z nich jde zachraňovat. Hlavně za to zachránění bychom ještě měli zaplatit, že? Žaluji Eurožalobce z krádeže státní suverenity naší republiky! Vyhánění čerta ďáblem nikdy nefungovalo a já navrhuji jiné řešení:

Nechceme žádné dotace! Nechte nám naše peníze v naší zemi bez direktiv z Bruselu! Nechceme žádné příspěvky, které jako rakovina rozežírají naši zemi! Nechceme, abyste určovali, jak smíme či nesmíme použít NAŠE VLASTNÍ peníze, z nichž valná část navíc opět skončí v kapsách původních 14ti států Evropské unie.

To, co chceme, aby přezíravý a poručnický rozvracečský systém už konečně jednou skončil. Tisíc let se Český stát udržel, a jeho identita, včetně národní identity jeho občanů, je opravdu ohrožena teprve teď. Přežili jsme Habsburky, přežili jsme nacisty, přežili jsme ruskou okupaci i normalizaci. Přežijeme také Evropskou Unii. Nechceme likvidaci Evropské unie, ale musí být co nejdříve učiněn první krok k její zásadní změně: musí být řečeno, že toho zneužívání pod falešnými záminkami dobrosrdečnosti a „myšlení to s námi dobře", už bylo prostě DOST," píše Klára Samková v glose, kterou poskytla serveru EuroZprávy.cz.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky