Venezuela znárodňuje zlaté doly

Socialistická Venezuela se rozhodla znárodnit těžbu zlata. Repatriovat hodlá také zlaté rezervy ze zahraničí. Opatření by měla napomoci zastavit hospodářský propad země.

reklama

Přestože se venezuelský prezident Hugo Chávez léčí po operaci nádoru v pánevní oblasti, nezapomíná na svoji politiku. Nyní nařídil znárodnění zlatých dolů ve státě.

Venezuela disponuje rozsáhlým nerostným bohatstvím, které mimo značných zásob "černého zlata", tedy ropy, zahrnuje také zlato klasické. Ročně se zde vytěží přes čtyři tuny tohoto drahocenného kovu, přičemž polovinu musejí společnosti povinně prodat státu. Tohle opatření bylo přitom loni zmírněno, dříve bylo možné vyvážet jen 30 % těžby.

Rozhodnutí o znárodnění přišlo po kritice státu těžařskými firmami. Podle nich limity na těžbu neumožňují dostatečný rozvoj investic.

Venezuela dnes disponuje zlatem v hodnotě 13 miliard dolarů (až 220 miliard Kč), jehož cena stále roste. 68 % rezerv je přitom umístěno v zahraničí, tyto zásoby by Venezuela chtěla repatriovat.

Nejde zdaleka o první znárodněný sektor v zemi. Stát již vlastní ropná a elektrárenská zařízení, některé banky a také některé výrobce potravin, například rýže. Továrnu Cargill stát vyvlastnil v roce 2009 za to, že neposkytoval dostatek levné rýže.

Chávez svoji politiku označuje jako Socialismus 21. století. Snaží se vyvarovat chyb, které stály za krachem socialismu století 20. Chávezovi se příliš nedaří zkrotit inflaci, která v loňském roce dosáhla 30 %, nedosahuje již však rekordních úrovní z 90. let, kdy dosáhla i stoprocentní hranice. Ekonomika se také po bouřlivém růstu v polovině minulého desetiletí v posledních dvou letech drží v recesi. Její pád nastal po vlně znárodňování v letech 2007 a 2008.

Témata: zlato | venezuela

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky