Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát přišel o 100 miliard. Napraví škodu Babišův tým?

Stát přišel o 100 miliard. Napraví škodu Babišův tým?

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Stát údajně přišel od roku 1989 o 100 miliard korun kvůli poplatkům, které těžaři platí za těžbu hnědého uhlí. Ty jsou podle ministra životního prostředí Richarda Brabce příliš nízké a je potřeba je navýšit.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) se domnívá, že poplatky, které odvádí těžařské firmy státu, jsou nízké, a rád by je navýšil. Uvedl to v rozhovoru pro středeční Hospodářské noviny.

Těžařské firmy v tuto chvíli platí státu pouze 1,5 procenta z výsledné ceny, za kterou vytěžené uhlí prodají. Ministr Brabec ale plánuje, že by se tento poplatek mohl zvýšit, a to až na 15 procent.

Podle informací novin se zvýšením tohoto poplatku souhlasí i předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pozitivní ohlas ale nesklidil u ČEZu, jehož mluvčí Ladislav Kříž tvrdí, že ačkoli se zvýšením nemá problém, patnáct procent je prý příliš vysoké číslo.

Systém je v tuto chvíli nastaven tak, že peníze získané touto formou připadají obcím, na jejichž území se uhlí těží. Změna by ale měla potkat rovněž celý systém financování a určité částky by měly dostávat také okolní obce, popřípadě i celý zasažený kraj.

Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) dokonce plánuje, že by se část vybrané sumy posílala do fondu, který má zajistit rekultivaci krajiny zničené těžebními pracemi.

Témata:  průmysl Ministerstvo životního prostředí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 9:44

Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta

Komentář Lukáše Kovandy: Benzín se v Česku opět prodává za více než 40 Kč/l. Tuto psychologickou hranici překonal – v letošním roce poprvé – předevčírem. Včera pak litr benzínu vyšel průměrně celorepublikově na 40,12 Kč/l. To je jeho nejvyšší cena od začátku loňského října. Zdražuje také nafta, byť mírněji. Zatímco benzín v posledních sedmi dnes zdražil o 35 haléřů na litr, nafta jen o sedm haléřů. Nyní stojí litr nafty 39,19 Kč/l. Nafta je tak nejdražší od první poloviny loňského listopadu.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy