Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Možná jste milionářem. Seznam domů a pozemků, ke kterým se nikdo nehlásí

Možná jste milionářem. Seznam domů a pozemků, ke kterým se nikdo nehlásí

Foto: Pixmac

V Česku je asi 92 tisíc nemovitostí, které nemají vlastníka. A brzy mohou propadnout státu. Seznam vlastníků nemovitostí, kteří jsou sice uvedeni v katastru nemovitostí, ale o svém majetku možná ani neví, zveřejnil na svém webu Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Nový katastrální zákon ukládá Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových pokusit se tyto neznámé vlastníky vyhledat, a to ve spolupráci s obcemi, které seznamy pro své území zveřejní na úředních deskách.

Jedná se o 91 800 nemovitostí – z toho zhruba 88 000 pozemků a 3800 staveb. U tří čtvrtin budov není uvedeno ani číslo popisné nebo evidenční.

Souhrnná rozloha pozemků s neznámými vlastníky je 22.547 hektarů. Celkem 8451 hektarů připadá na ornou půdu a 5344 hektarů na lesní pozemky.

Pokud se o pozemky nikdo nepřihlásí do 10 let, propadnou státu. „Toto ustanovení zákona vychází ze skutečnosti, že k vlastnictví takových nemovitostí se dlouhodobě nikdo nehlásí, neplatí z nich daně, nepečuje o ně, a tak lze předpokládat, že tyto osoby nevykonávají vlastnické právo ke svým nemovitostem," vysvětlil Miloslav Vaněk, ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Témata:  nemovitosti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.