Paroubek zuří: Česko nevyčerpalo evropské dotace. Může za to Nečasova vláda

"Ministryně pro místní rozvoj informuje jaksi postupně o velmi nepříznivém vývoji v čerpání peněz z evropských fondů ve finanční perspektivě let 2007 – 2013. Tyto informace s přibývajícím časem obsahují kaskádovitě narůstající výši nečerpání," píše ve zprávě pro EuroZprávy.cz expremiér Jiří Paroubek.

660
reklama

"Nyní se jedná o cca 60 mld. Kč odhadovaného nečerpání s tím, že nejsou zapracovány možná další krácení možnosti čerpání za chyby, zlodějiny, ani rozpracované plány, které mohou zkrachovat. A to samozřejmě může podstatně zvýšit objem nečerpání.

Již před více než dvěma lety jsem upozorňoval v řadě interpelací ve sněmovně vládu P. Nečase, že hrozí nečerpání peněz až ve výši 150 mld. Kč. Navrhoval jsem tehdy zavedení krizového režimu čerpání evropských peněz. Vláda bohorovně a arogantně hrozbu ztráty evropských peněz ignorovala. Za to nese politickou odpovědnost celá Nečasova vláda.

Mrzí mě to o to více, že jsem v prosinci 2005 jako tehdejší předseda vlády dojednal v Evropské komisi cca 800 miliard Kč, tedy největší objem čerpání na jednoho občana ze všech tehdejších 27 států EU (téměř 80 tisíc Kč na občana). Nyní tedy hrozí nevyčerpání téměř 15 tisíc na jednoho občana. Kolik z toho mohlo být postaveno nových školek, škol, nemocnic, silnic atd.

Nešťastné je v nastalé situaci rovněž již dříve nastavené pravidlo, podle kterého ministerstvo V. Jourové bude čerpání fondů EU zveřejňovat čtvrtletně a nikoliv v měsíční frekvenci, jako tomu bylo do konce roku 2013," píše ve zprávě pro EuroZprávy.cz předseda strany LEV 21 Jiří Paroubek.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky