Vyšetřují Standard & Poor's. Proč? USA snížila rating

Americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřuje, zda ratingová agentura Standard & Poor's ohodnotila správně hypoteční dluhopisy v období před finanční krizí. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na list The New York Times.

660
reklama

Podle listu bylo vyšetřování zahájeno ještě dříve, než agentura Standard & Poor's snížila začátkem srpna Spojeným státům americkým poprvé v jejich historii špičkový úvěrový rating AAA na AA+.
 
Oficiální zdroje se k tomu ale zatím nevyjádřily. Mluvčí amerického ministerstva spravedlnosti se podle listu The New York Times nedal zastihnout.

Ministerstvo spravedlnosti navíc šetří i to, zda nedošlo k případům, kdy analytici S&P chtěli hypotečním dluhopisům přidělit nižší rating, ale ustoupili názoru vedení agentury. Podle listu The New York Times ale zatím není jisté ani to, zda americké ministerstvo spravedlnosti prošetřuje i agentury Moody's a Fitch.
 
Mluvčí S&P Ed Sweeney listu v e-mailu uvedl, že agentura obdržela v posledních letech řadu otázek od různých vládních agentur.
 
Podle The New York Times americká vláda celá desetiletí vydávala pravidla, podle kterých se banky, podílové fondy a další investoři mohou při svých rozhodnutích spoléhat na to, jaký cenný papír má rating AAA.
 
Standard & Poor's je v poslední době pod palbou kritiky amerických zákonodárců, trhů i amerického ministerstva financí za to, že snížila úvěrový rating USA. Informace o vyšetřování tak podle listu The New York Times posiluje politickou bouři, kterou snížení ratingu vyvolalo. Někteří vládní činitelé začali zpochybňovat postupy, věrohodnost a kompetentnost agentury.
 
Ostatní dvě z tria nejuznávanějších ratingových agentur na světě - Moody's Investors Service a Fitch Ratings - naopak začátkem srpna potvrdily úvěrový rating Spojených států na nejvyšším možném stupni.

Témata: USA | standard a poor's

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky