Babiš: Snížení DPH na potraviny není zatím možné. A vysvětluje proč

Jeden ze zásadních plánů současné koaliční vlády je nastavení nižší sazby DPH na léky a knihy od roku 2015. V kuloárech se však také diskutuje o snížení DPH na základní potraviny, to ale podle slov ministra financí Andreje Babiše zatím opravdu není reálné.

660
reklama

Ministr financí Andrej Babiš reagoval na slova ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera z ČSSD, který v rozhovoru pro Českou televizi hovořil o možném záměru vlády snížit DPH u základních potravin. Babiš se domnívá, že snížení v tuto chvíli však není možné.

"Teď není reálné snižovat DPH, a netýká se to jen potravin. Nic takového v koaliční dohodě nemáme. Je to vázáno na zavedení elektronického vykazování tržeb podle modelu, jaký má Chorvatsko nebo Maďarsko. A to nebude dříve než v letech 2016 nebo 2017," sdělil ministr financí serveru Aktuálně.cz.

Upřesnil také, že elektronické vykazování tržeb prý s nižsí sazbou DPH na léky, knihy a dětské pleny nesouvisí. Vláda již dříve spekulovala o možnosti snížení daně z přidané hodnoty na léky a knihy a chce tyto položky od roku 2015 přesunout do nové, třetí sazby DPH. V ideálním případě by byla nastavena na pět procent. Dětských plen se však snížení zřejmě prozatím nedotkne, neboť to neumožňují unijní předpisy.

Situace je napjatá

Jedna z posledních vřelých debat o nižší sazbě DPH proběhla před několika dny v České televizi mezi Jiřím Dienstbierem a Miroslavem Kalouskem. Pochybnosti nad financováním těchto kroků vyjádřil také prezident Miloš Zeman, podle Dienstbiera ale nejsou oprávněné.

"Že situace je napjatá samozřejmě víme. Jako sociální demokracie jsme celý program velmi důkladně propočítávali. Naším záměrem je také zvýšit některé daňové příjmy a zároveň hledat i úspory a lépe vybírat daně," vysvětluje stanovisko vlády ministr pro lidská práva.

Nedokázal však odpovědět na otázku Miroslava Kalouska, který se jej zeptal, jestli vláda sníží ceny potravin, neboť jeho vláda si za zvýšení DPH odnesla silnou dávku kritiky. "Všechny tři vládní strany tvrdily, že náš krok byl špatný, všichni ho za to kritizovaly, a vy teď máte unikátní možnost to změnit," dodal Kalousek.

Témata: dph | Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky