Více míst ve školkách. Kde na to chce Dienstbier brát? ptá se komunistka

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier /ČSSD/ chce prosadit zákonné právo na místo ve školce pro děti od dvou let. Poslankyně KSČM Miloslava Vostrá se mu ale vysmála. Kde na to chce vzít?

660
reklama

Dienstbier chce podpořit pracující rodiče. Ti mají často velké problémy umístit své dítě ve školce, a proto musí zůstávat doma. Řešením by mělo být zákonné právo na místo v jeslích pro děti od dvou let.

"Taková úprava v některých zemích platí. Je to velmi důležité z pohledu politiky rovných příležitostí, aby oba rodiče mohli pokračovat v profesní kariéře a nemuseli ji obětovat tomu, že rodina chce mít děti," uvedl Dienstbier.

Vostrá s ním ale zásadně nesouhlasí. "Ministr Dienstbier se hluboce mýlí, neboť výchova dětí rozhodně není oběť. A to ani ve vztahu rodičů ke kariéře v dané profesi," uvedla komunistka.

Podivuje se také nad tím, kde chce Dienstbier brát peníze na rozšíření míst v předškolních zařízeních. Města a obce totiž nemají peníze nazbyt. "Obce a města mimo tento problém řeší stejně jako Ministerstvo školství nedostatek financí i na základní a střední školy," připomíná.

Následně poslankyně naznačuje, že Dienstbierův návrh je jen planým slibem ČSSD, stejně jako zrušení církevních restitucí. K tomu se nyní sociální demokracie staví odmítavě.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky