O Egypt letos není zájem. Okamura: Destinaci ale doporučujeme

Zájem o zájezdy do Egypta klesl za prvních sedm měsíců letošního roku o 14 procent oproti roku 2010, až o prázdninách se poptávka po dovolených vyrovnala létu 2010. Uvedli to ve čtvrtek zástupci cestovních kanceláří.

reklama

Odliv zájemců o dovolenou v Egyptě zapříčinily především lednové protivládní protesty. V prvním čtvrtletí letošního roku proto se proto snížil zájem o zájezdy do této destinace meziročně o 32 procent. Vzrostla naopak poptávka po dovolených v Turecku, Řecku, Bulharsku a na Kanárských ostrovech.
 
„Vliv negativních událostí, které proběhly na začátku letošního roku, už pomalu odeznívá. Počet prodaných zájezdů v červenci odpovídal loňskému roku a stejný trend pozorujeme i v srpnu,“ uvedl Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz, která je největším internetovým prodejcem zájezdů na českém trhu.
 
„V tuto chvíli zájem odpovídá sezónnímu standardu. I když z mnoha egyptských letovisek máme zprávy, že počet turistů je zde stále nízký,“ doplnil Tůma s tím, že společnost Invia.cz za první pololetí 2011 prodala celkem 5780 zájezdů do Egypta, za stejné období loňského roku to bylo 6890.
 
V důsledku menšího zájmu o pobyty v egyptských destinacích se ceny zájezdů snížily, a to až o pětinu. Průměrná cena pobytů v egyptských letoviscích se aktuálně pohybuje na úrovni 14 tisíc korun. „Trh cestovního ruchu je velmi flexibilní a dokáže rychle reagovat na nečekané změny. Například nabídnout výhodné podmínky pro zájezdy do země, o kterou není v daném období zájem. Proto jsou srovnatelné zájezdy do Egypta o 10 až 20 procent levnější než ve stejnou dobu vloni,“ vysvětlil Jan Koláčný, tiskový mluvčí Exim Tours. Největší česká cestovní kancelář na konci června 2011 prodala o téměř 20 procent zájezdů méně než ve stejném období roku 2010.
 
Situace v egyptských letoviscích je podle odborníků v současné době bezpečná a odpovídá stavu před letošními politickými nepokoji. Prodejci se shodují, že se turisté návštěvy Egypta nemusejí obávat. V důsledku stabilizace situace dochází k postupnému zdražování zájezdů. Dovolená v Egyptě by se proto v příštím roce měla vrátit na úroveň 16 tisíc korun.
 
„Na základě zjištění naší asociace a ministerstva zahraničí nejsou vyhlášena žádná omezení pro cesty českých turistů do egyptských turistických letovisek. Cestu tedy můžeme doporučit,“ informoval viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. „Letos jsou ceny zájezdů do Egypta mimořádně příznivé. Jelikož se politická situace uklidnila, v příštím roce lze očekávat zvýšení cen zájezdů na běžnou úroveň,“ zdůraznil Okamura.

Témata: dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky