Ahold koupil Interspar. Stal se tak jedničkou na českém trhu

Vlastník obchodů Albert převezme v ČR ztrátovou síť prodejen Interspar a stane se jedničkou na tuzemském maloobchodním trhu. Nizozemská maloobchodní společnost Ahold se dohodla s rakouskou firmou SPAR na koupi jejích obchodů v České republice. Hodnota transakce je 5,245 miliardy korun. Oznámil to Ahold na svých internetových stránkách. Interspar je šestým velkým řetězcem, který z českého trhu odchází.

660
reklama

Ahold získá od firmy SPAR celkem 50 obchodů, z toho 36 hypermarketů Interspar a 14 supermarketů SPAR. Akvizici bude Ahold financovat ze stávajících hotovostních prostředků. Transakci musí ještě schválit antimonopolní úřad.

Akvizice je v souladu se strategií nizozemské firmy, jejímž cílem je rozšířit geografický dosah na stávajících a přilehlých trzích a získat vedoucí postavení na těchto trzích. "Akvizice firmy SPAR v České republice je důležitým strategickým krokem a znamená vzrušující novou etapu společnosti Ahold v ČR," komentoval akvizici v prohlášení generální ředitel Aholdu Dick Boer.

Člen správní rady zodpovědný za zahraniční operace ve firmě SPAR Rudolf Staudinger k prodeji dodal, že strategie rakouské firmy je založena na tom, že se firmě podaří získat na trzích, na kterých působí, udržitelnou pozici. To se však v České republice ukázalo jako nerealizovatelné. Firma se proto rozhodla dále zaměřit na další trhy jako Maďarsko, Slovinsko a Chorvatsko.

Ahold působí v České republice od roku 1991. V současnosti má v ČR 284 supermarketů a hypermarketů Albert. Po dokončení akvizice by firma měla být s více než 330 obchody jedničkou v maloobchodním prodeji potravin v České republice. Společnosti Ahold v ČR v roce 2012 vzrostl zisk z 5,7 na 156 milionů korun. Tržby se téměř meziročně nezměnily a dosáhly 40,68 miliardy korun.

Obchodní řetězec Spar Česká obchodní společnost (Spar ČOS), který na tuzemském trhu provozuje hypermarkety Interspar a supermarkety Spar, vykázal v roce 2012 ztrátu 545 milionů korun, v roce 2011 skončilo hospodaření ve ztrátě 608 milionů korun. Kumulovaná ztráta obchodníka z posledních let stoupla na 3,3 miliardy korun. Tržby společnosti stouply předloni meziročně o dvě procenta na 13,1 miliardy korun. Mateřská společnost SPAR Österreich řetězci předloni navýšila základní kapitál o 300 milionů korun na 4,77 miliardy korun, o rok předtím navyšovala o 400 milionů korun. 

Kvůli tvrdému konkurenčnímu boji v uplynulých letech český trh opustila řada obchodních řetězců. V roce 2005 odešel Julius Meinl, později následovaly francouzský Carrefour a německá Edeka. Síť 27 supermarketů Edeka a 11 hypermarketů Carrefour získalo Tesco. Bývalé obchody Julius Meinl nyní patří společnosti Ahold. V roce 2007 odešla belgická Delvita a o rok později Plus Discount (prodejny převzala německá Rewe, která provozuje řetězce Billa a Penny Market).

Témata: obchody

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky