Skončí bezohledné chování exekutorů? Podívejte se, co na ně stát chystá

Exekutorské praktiky děsí takřka každého dlužníka, a i když se proti nim stát snaží bojovat, veškerá snaha je zatím neúspěšná. Do boje s bezohlednými exekutory se pouští i současná vládní koalice, naráží však na tvrdý odpor lobbistů nejen ze strany exekutorských i advokátních kanceláří, ale i z vlastních řad.

660
reklama

Na bezohledné chování exekutorů upozornila Česká televize, která jako příklad uvádí případ z roku 2012. Tehdy tachovský soud potrestal vykonavatele, kteří šest hodin naléhali na manžele, aby zaplatili dluhy za svého syna. Ten u nich ale už dávno nevedl trvalé bydliště a prakticky se s nimi nestýkal.

Podobný případ se stal i paní Dagmar Neslové. Ta České televizi popsala své zážitky s exekutory z přerovského úřadu, kterému šéfuje Tomáš Vrána. Sama paní Neslová nemá žádné dluhy, v exekučním řízení však byl veden její vnuk, který má trvalé bydliště jinde, ale u ní přechodně přespával. "On tady má akorát mýdlo, holení a zubní pastu. Jinak tady nemá vůbec nic," řekla důchodkyně pro ČT.

Exekutoři však na její slova nedbali a zabavili televizi, rádio, nábytek, ale i notebook, který den před návštěvou exekutorů půjčil paní Neslové její soused. Podle jeho slov se však exekutoři o původ majetku moc nezajímali.

Vránův exekutorský úřad svými vazbami sahá mnohem dál, podle informací České televize úzce spolupracuje například s advokátní kanceláří Havel, Holásek and Partners. Její partnerská vymahačská firma Cash Collectors vymáhá pohledávky České spořitelny, další spolupracující advokátní kancelář pro změnu zastupuje Vránovy klienty, jako například GE Money Bank.

Zavedené praktiky exekutorů by mohl omezit zákon, který by jejich působení vymezoval na určité okrsky a napomohl by z podnikání exekutorů odstranit konkurenční prvky. Sami Vránovi kolegové se dokonce údajně snažili lobbovat až u předsedy ústavně-právního výboru sněmovny Jeronýma Tejce, i přesto se návrh na omezení jejich činnosti dostal do programového prohlášení vlády, nicméně bez zmínky o teritoriálním rozdělení.

Exekutor má ctít zákon

Proti hrubému a bezohlednému chování se staví i sami exekutoři, někteří dokonce souhlasí s regionálním omezením činnosti. "Já si myslím, že exekuční řízení by se nemělo řídit pravidly byznysu. Mělo by se víc řídit zákonem a exekutor by na prvním místě měl ctít ten zákon," uvedl pro Českou televizi Petr Polanský z exekutorského úřadu v Liberci, podle kterého by omezení pravomocí exekutorů na určitý okrsek pomohlo. Vymahači se dnes v konkurenčním boji snaží získat co největší množství zakázek a pokud nemá dotyčný vykonavatel zábrany, snaží se podle Polanského podřídit přání svého klienta.

Mministryně spravedlnosti Helena Válková se domnívá, že chování velkých kanceláří je přesně ten důvod, díky kterému lidé na exekutory nahlížejí tak nelibě. "Exekuce je téma, které devastuje naši společnost právě díky nekalým praktikám několika velkých exekutorských kanceláří," uvedla v pořadu Reportéři ČT s tím, že i ona se k přiklání k utlumení konkurence mezi exekutorskými úřady formou teritoriálního vymezení.

S tímto návrhem ale nesouhlasí bojovník s korupcí a náměstek ministra financí Ondřej Závodský. "Jestliže nebude při výběru exekutora zachován alespoň nějaký elementární konkurenční prvek , tak ten exekutor nebude ničím motivován, aby exekuci provedl rychle a efektivně," domnívá se náměstek.

Témata: exekuce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky