Pobíráte minimální mzdu? Toto vás prý čeká

Vysoká nezaměstnanost a nízká minimální mzda jsou palčivé otázky poslední doby, které trápí nejednoho obyvatele České republiky. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová si je těchto problémů vědoma také a přiznává, že pro mnoho lidí je dnes těžké vyžít. Rýsuje se naděje na lepší budoucnost?

660
reklama

Ministryně se k problémům s nízkou nabídkou pracovních míst vyjádřila v pořadu Hyde park. Domnívá se, že za vysokou nezaměstnanost u nás nemohou cizinci, kteří zde pracují, a to i přesto, že jich není málo. "V České republice je ekonomicky aktivních okolo 310 tisíc cizinců. Domnívám se, že to není tak, že by nám cizinci brali práci. Z tohoto čísla je 117 tisíc lidí ze Slovenska a pro mě je trochu problém vidět občany Slovenské republiky jako cizince," tvrdí ministryně.

Co je podle ní však závažným problémem, je práce na černo. Přesná čísla nelegálních zaměstnanců sice nezná, i přesto ale tvrdí, že se jejich počet snižuje.

Vyžít z minimální mzdy je těžké

Jedním z cílů nově vzniklé koalice je zvyšování minimální mzdy. Její současná hodnota, tedy 8500 korun, je podle Tominové nízká a sama přiznává, že je problém s ní vyžít. Pokud ji však srovná s životním minimem, které se pohybuje na hranicích 3000 korun, je nastavená tak, aby se za ni dalo pořídit jídlo, oblečení a věci základní potřeby.

Slibované zvýšení však podle Tominové není nereálné. "V programovém prohlášení vlády se má zvyšovat až na 40 % mzdy průměrné. Musíme zajistit, aby se práce vyplatila, aby lidé chtěli pracovat," tvrdí a dodává, že by lidé neměli zůstávat na sociálních dávkách. "V ideálním případě bychom zvýšili mzdu až na 12 000 korun do roku 2018, ale to je opravdu ideální případ. Uvidíme, do jaké míry se to podaří," dodává v Hyde parku.

Za nezaměstnanost mohou i školy

Dalším problémem, kterému její resort čelí, je vysoká nezaměstnanost, zejména u čerstvých absolventů. Ti často postrádají praxi, jiní pro změnu bojují s požadavkem na lepší či jinou kvalifikaci. Tyto problémy se však podle Tominové řešit dají, například formou programů, které stát nabízí.

"Stát jim pomůže práci získat. Zaměstnají je tam, kde jim stát přispěje na část jejich mzdy, což zmanemá, že pro zaměstnavatele je v tu chvíli výhodné takového člověka zaměstnat," vysvětluje ministryně. Sama však popírá, že by za vznik či zánik pracovních míst nesla zodpovědnost.

„Já osobně mohu pouze podpořit lidi, kteří jsou na trhu práce nezaměstnaní. Mohu jim pomoci najít jinou kvalifikaci nebo jinou praxi," dodává. Vznik nových pracovních míst ale závisí na ministru průmyslu a obchodu.

Nezaměstnanost absolventů však není pouze problémem ministerstva, ale také škol: "Školy vypouští na trh práce lidi, kteří se na něm neuplatní," domnívá se Tominová. A co se dlouhodobě nezaměstnaných týče, pro ně má ministerstvo dotovaná místa, která mají za cíl tyto lidi zaktivizovat a vrátit jim chuť pracovat.

Témata: minimální mzda | mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky