Babiš se zlobí kvůli zlatým dárkům a trvá na vysvětlení

Ministr financí Andrej Babiš se zlobí na ředitele Státní tiskárny cenin Richarda Bulíčka a požaduje vysvětlení, proč podnik rozdává jako dárky zlaté slitky s tržní hodnotou téměř deset tisíc korun.

660
reklama

Dárkem v podobě zlatého slitku byl podle serveru ihned.cz obdarován například bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, jeho náměstek Ladislav Minčič, ale i majitelé soukromých firem. Jedním z nich je údajně také Jan Janků z papírny Neograph, která je v posledních dnech skloňována ve všech pádech v souvislosti s lobbistou Ivo Rittigem a údajným tunelováním pražského dopravního podniku.

Informaci potvrdilo vedení podniku i někteří obdarovaní a Miroslav Kalousek se nechal slyšet, že pokud je dar natolik pohoršující, klidně jej vrátí. Nezdá se mu ale, že by šlo o něco zarážejícího. Jiný názor na věc má však ministr financí Andrej Babiš.

"Určitě to není v pořádku. Požádám pana ředitele o vysvětlení," cituje server Babiše, který prý už pověřil svého náměstka, aby Bulíčka kontaktoval a získal od něj patřičné informace

Doposud se nevědělo, že Státní tiskárna cenin rozdává dárky v takových hodnotách a sám podnik se snaží tajit, kolik takových dárků rozdal a komu. Podnik oficiálně nevydal ani seznam obdarovaných lidí a zdůvodňuje to tím, že k tomu není povinnen, serveru se přesto podařilo získat jednu takovou evidenci, která obsahuje více než 200 jmen. A někteří z nich dostali zlatý plíšek hned několikrát.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky