Ukrajinská krize a dopady na českou ekonomiku? Analytik promluvil

Může mít současná situace na Ukrajině přímé dopady na českou ekonomiku? Ano, může. Takové jsou závěry analýzy poradenské společnosti Bisnode.

660
reklama

Z databází poradenské společnosti Bisnode vyplývá:

- 10 801 českých firem má ukrajinské vlastníky, jednoznačně převažují fyzické osoby

- Majetkový podíl v českých společnostech má zhruba 53 000 ukrajinských subjektů

- Ukrajinští majitelé českých firem upsali v tuzemských společnostech základní kapitál v celkové výši 2,43 miliardy korun

- V Česku podniká 38 105 ukrajinských živnostníků

- Stovky českých firem mají dceřiné společnosti na Ukrajině (např. ČEZ, Hamé, ALTA Invest, Phoenix-Zeppelin, RD Rýmařov, ČKD ELEKTROTECHNIKA)

- Počet českých firem, které exportují na Ukrajinu se pohybuje v řádech jednotek tisíc

- Rating Ukrajiny je podle Dun & Bradstreet, která je strategickým partnerem Bisnode v Evropě, na úrovni DB6b, tedy velmi vysokého rizika návratnosti investice

Analytik Bisnode Michal Řičař k současnému stavu říká: „Probíhající nepokoje na Ukrajině ovlivňují celou Evropskou unii, minimálně tím, že se negativně vyvíjí cena vstupů v podobě ropy a zemního plynu. Byť se na první pohled z oficiálních statistik nezdá, že by ČR a Ukrajina byly spolu významně ekonomicky propojeny – export i import je minimální, z mikro pohledu vnímáme, že v ČR je téměř 11tis. právnických osob s ukrajinskými majiteli. Také největší počet pracujících cizinců v ČR je ukrajinského původu. Významná vnitrostátní nestabilita na Ukrajině jistě negativně ovlivní i ratingy firem s ukrajinskými vlastníky, neboť tyto firmy podléhají zvýšenému riziku, stresu. Zdražování vstupů povede celkově ke snížení výkonnosti ekonomiky, a to jak české, tak evropské. Můžeme tedy celkově očekávat, že se nás ukrajinská krize dotkne ve dvou rovinách – v podnikatelském prostředí, díky velkému počtu firem s ukrajinskými vlastníky; a v makroekonomickém prostředí, které se na určitý čas utlumí tak, jak se postupně zvýší cena ropy a plynu v reakci na probíhající nepokoje. Z časového hlediska je velký otazník nad délkou a tedy rozsahem dopadů. Lze usuzovat, že ukrajinská reforma bude na delší dobu, ovšem dopady do evropské ekonomiky by neměly být dlouhodobější, jedná se tedy o krátkodobý šok, který postupem času odezní s tím, jak se situace postupně stabilizuje".

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky