Vládě hrozí podle sociologa rozpad? Podívejte se

Současná Sobotkova vláda je plná politiků s odlišnými názory a hledat kompromis je velmi těžké. Podle experta na řízení krizových situací vláda do konce svého mandátu nevydrží, neboť se v ní sešly dvě skupiny rozličných lidí.

660
reklama

Sociolog Jaroslav Sýkora, kterého oslovila MF Dnes, se domnívá, že vláda do konce svého politického působení nevydrží. "A to hned ze dvou důvodů. Zaprvé proto, že jedna část chce stát řídit jako firmu, ale to prostě nejde. Zadruhé proto, že každý z politiků má na všechno jiný názor. A hledat kompromis je složité. Když už se shodnou politici, bude nesmírně těžké, aby se shodli i s lidmi z firem. Myslím si, že spolu takto odlišní lidé nemohou vydržet," sdělil novinám sociolog.

Podle něj se vláda nyní skládá ze dvou skupin lidí. Na jedné straně stojí v Sobotkově kabinetu upovídaní straničtí politici z ČSSD, na straně druhé manažeři s touhou rozhodovat. Společnou řeč však budou hledat jen velmi těžko, jelikož se jedná o dva rozličné světy.

Jedním z oněch manažerů je například ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Třeba Babiš umí v deseti větách říct všechno podstatné, z materiálů, které máme na vládu připravené, vytáhnout to nejpodstatnější," komentuje svého stranického šéfa ministr životního prostředí Richard Brabec.

Jeho pravým opakem je předseda vlády Bohuslav Sobotka, který je údajně znám svým uměním mluvit a přitom nic nesdělit. "Zejména na sociálních demokratech je vidět, že mají za sebou opravdu hodně schůzí," dodává pro MF Dnes jeden z Babišových lidí.

Další z poslanců však tvrdí, že manažeři z ANO nechápou systém rozdělování pravomocí, protože co jim prošlo ve firmě, v resortu neprojde: "Právě tomu se nejčastěji diví – proč to nemohou zařídit, když tomu rozumí."

Témata: vláda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky