Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dojde Česku ropa? Ekonomové mají strach, Sobotka paniku mírní

Dojde Česku ropa? Ekonomové mají strach, Sobotka paniku mírní

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Jak se krize na Ukrajině stále zhoršuje a konec je v nedohlednu, stále častěji se ozývají hlasy, že Rusové zavřou kohouty a ropa přitékající ropovodem Družba vyschne. Co se pak bude dít?

Premiér Bohuslav Sobotka se snaží paniku mírnit a tvrdí, že strategické zásoby nám vydrží celého čtvrt roku. A vyjednat nové smlouvy od dodavatelů na západ od nás prý nezabere víc než měsíc.

Zásoby jsou přitom určeny pro všechny - počítá se totiž nejen se strategickými státními podniky, ale i s běžnou spotřebou Čechů, kteří jsou zvyklí autem jezdit za prací i na nákupy.

Ekonomové bez ohledu na výsledek ukrajinské krize předpovídají, že benzin u nás stejně zdraží. Těžko říct, jak moc by ceny vylétly, kdyby proud ropy z Ruska opravdu vyschnul.

Společnost Čepro, která má popsané zásoby benzinu, nafty a leteckého petroleje na starosti, ujišťuje, že systém je naprosto bezpečný a díky moderním technologiím je odhalení závad na potrubí nebo nájezdů zlodějů dílem okamžiku.

Aby nedráždilo potrubí nenechavce, je na většině území schované pod zemí. Tam, kde se kutá nebo v záplavových oblastech jsou samozřejmě trubky přepravující paliva samozřejmě nad zemí.

Čepro uklidňuje, že podzemní i povrchové nádrže, které spravuje, jsou maximálně zabezpečené a pro jistotu se konají pravidelné plané poplachy, aby hasiči nevyšli ze cviku.

Témata:  ropa

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.