Dojde Česku ropa? Ekonomové mají strach, Sobotka paniku mírní

Jak se krize na Ukrajině stále zhoršuje a konec je v nedohlednu, stále častěji se ozývají hlasy, že Rusové zavřou kohouty a ropa přitékající ropovodem Družba vyschne. Co se pak bude dít?

660
reklama

Premiér Bohuslav Sobotka se snaží paniku mírnit a tvrdí, že strategické zásoby nám vydrží celého čtvrt roku. A vyjednat nové smlouvy od dodavatelů na západ od nás prý nezabere víc než měsíc.

Zásoby jsou přitom určeny pro všechny - počítá se totiž nejen se strategickými státními podniky, ale i s běžnou spotřebou Čechů, kteří jsou zvyklí autem jezdit za prací i na nákupy.

Ekonomové bez ohledu na výsledek ukrajinské krize předpovídají, že benzin u nás stejně zdraží. Těžko říct, jak moc by ceny vylétly, kdyby proud ropy z Ruska opravdu vyschnul.

Společnost Čepro, která má popsané zásoby benzinu, nafty a leteckého petroleje na starosti, ujišťuje, že systém je naprosto bezpečný a díky moderním technologiím je odhalení závad na potrubí nebo nájezdů zlodějů dílem okamžiku.

Aby nedráždilo potrubí nenechavce, je na většině území schované pod zemí. Tam, kde se kutá nebo v záplavových oblastech jsou samozřejmě trubky přepravující paliva samozřejmě nad zemí.

Čepro uklidňuje, že podzemní i povrchové nádrže, které spravuje, jsou maximálně zabezpečené a pro jistotu se konají pravidelné plané poplachy, aby hasiči nevyšli ze cviku.

Témata: ropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky