Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce mladých Čechů jsou bez práce, MPSV musí zakročit

Tisíce mladých Čechů jsou bez práce, MPSV musí zakročit

Foto: Pixmac

Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje spuštění projektů pro mladé lidi do 30 let, které by jim měly pomoci se startem do života po ukončení školy a poskytnout rychlé nabídky pracovních příležitostí. Slíbila to v nedávném projevu ve sněmovně ministryně Michaela Marksová Tominová.

"V lednu letošního roku máme evidován rekordní počet nezaměstnaných, a co se týče nezaměstnaných absolventů škol všech stupňů, tak tady jsme měli ke konci ledna kolem 39 tisíc evidovaných nezaměstnaných na trhu práce. Takovou slabou útěchou je, že tento počet poklesl o 577 osob oproti měsíci předchozímu, což je samozřejmě dobré, ale poměrně nedostatečné," sdělila ministryně s tím, že i přes tato čísla jsme na tom v Evropské unii ještě docela dobře.

"Jsme na tom také lépe než průměr Evropské unie, protože u nás je ta míra nezaměstnaných do 25 let 18,8 %, zatímco průměr evropské osmadvacítky je 23,5 %," dodává Tominová a tvrdí, že před hospodářskou krizí toto číslo bylo poloviční.

Ministryně proto představila několik programů, které jsou realizovány prostřednictvím peněz z evropského sociálního fondu a které mají za cíl zlepšení aktuální situace na trhu práce.

Praxe pro mladé do 30 let

Jedním z nich je probíhající projekt Praxe pro mladé do 30 let, který je určen lidem mladším 30 let, evidovaným na Úřadu práce déle než čtyři měsíce nebo od doby, kdy ukončili studium, odpracovali maximálně dva roky. Program zaštiťuje čtrnáct regionálních individuálních projektů a Úřady práce oslovují vytipované uchazeče, kterým nabízí pracovní poměr u konkrétních zaměstnavatelů.

Úřad práce následně daném zaměstnavateli nabízí příspěvky na mzdové náklady až do výše 24 000 Kč, včetně odvodů na zdravotní a sociální pojištění., firma si může také zažádat o příspěvek na rekvalifikaci.

"Doufáme, že v blízké budoucnosti by například díky projektu Praxe pro mladé do 30 let mělo najít práci až 3200 osob mladších 30 let," dodala k projektu ministryně Marksová Tominová.

Záruka pro mládež

V projevu se šéfka resortu zmínila i o dalším projektu, který je zaměřený na poskytování pracovních nabídek absolventům - Záruka pro mládež do 25 let.

"Tímto programem se zavazujeme, že každému mladému člověku do 25 let ve lhůtě čtyř měsíců od okamžiku, kdy se stal nezaměstnaným, nebo ukončil svoji vzdělání, poskytneme kvalitní nabídku zaměstnání nebo dalšího vzdělávání nebo učňovského programu nebo stáže," dodala k projektu Tominová.

Projekt má podle informací ministerstva práce a sociálních věcí "snížit nezaměstnanost mladých lidí tím, že jim zaručuje, že každý mladý člověk ve věku 15 - 24 let dostane kvalitní nabídku zaměstnání, dalšího vzdělávání, odborné přípravy nebo stáže, a to do čtyř měsíců poté, co se stal nezaměstnaným, ukončil formální vzdělávání nebo odešel ze systému formálního vzdělávání."

Záruka pro mládež má za cíl poskytnout nezaměstnaným absolventům poradenskou činnost spojenou s pomocí při hledání práce a odborné rekvalifikaci. Rovněž zahrnuje poskytování příspěvků zaměstnavatelům na tvorbu pracovních míst.

Zda-li však program naplní očekávání, se zřejmě ukáže až časem. "V současné době se realizují jednotlivé nástroje a opatření pro tyto mladé lidi, které mají k dispozici krajské pobočky a kontaktní pracoviště Úřadu práce ČR, který je hlavním realizátorem programu. Jde o nástroje a opatření financovaná ze státního rozpočtu a ze stávajícího OP Lidské zdroje a zaměstnanost. Realizace programu bude víceletá, v dalším období předpokládáme i realizaci návazných, resp. nových opatření, zpracovaných na základě získaných zkušeností, která budou financována z nového OP Zaměstnanost," sdělil serveru EuroZprávy.cz tiskový mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí.

Podle předpokladů by tento program měl také napomoci vzniku nových pracovních míst. "Na základě výsledků konzultace se zástupci Evropské komise, které proběhly minulý týden, a v návaznosti na Programové prohlášení vlády, bude Program ještě v průběhu měsíce března doplněn o podporu tvorby nových pracovních míst, realizovaných nástroji a opatřeními aktivní politiky zaměstnanosti," tvrdí ministerstvo.

Změnu stávajícího stavu ekonomiky však realizace programu nepřinese, o to se musí zasloužit vláda. "Úspěšnost, efektivita programu bude závislá na úspěšnosti a efektivitě těchto a dalších prorůstových opatřeních vlády, na poptávce v zahraničí po našem zboží a dalších faktorech, které ovlivňují globální trh. Podle našich zkušeností potřebujeme robustní výkon české ekonomiky, alespoň okolo 3 % růstu HDP ročně, který teprve generuje dostatek pracovních míst, potřebný k výraznějšímu snížení nynější vysoké míry nezaměstnanosti jak obecné, tak mládeže do 25 let. Každopádně půjde o postupný, víceletý proces, jsme si vědomi faktu, že pozitivní ekonomický vývoj bude mít dopad na trh práce s časovým zpožděním," vysvětluje pro EuroZprávy.cz situaci tiskový mluvčí.

Témata:  nezaměstnanost

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.