Sazka má cenu 3,5 miliardy, říká posudek. Kdo dá víc?

Městský soud v Praze ve středu souhlasil s návrhem insolvenčního správce Sazky Josefa Cupky prodat loterijní firmu Sazka ve výběrovém řízení. Vyplývá to z internetové verze insolvenčního rejstříku.

660
reklama

"Soud vyslovuje souhlas s tím, aby insolvenční správce Josef Cupka zpeněžil jedinou smlouvou podnik dlužníka-společnosti Sazka mimo dražbu na základě výběrového řízení," konstatoval ve verdiktu soud.

Podle návrhu insolvenčního správce loterijní firma nepůjde do dražby, ale bude vypsáno výběrové řízení. V něm budou muset zájemci složit předem jistinu ve výši půl miliardy korun. Jak Cupka minulý týden uvedl, dražba má spoustu úskalí a zdržovala by. Výběrové řízení je podle něj průhledné stejně jako dražba a dává možnost postupovat rychleji. Postup prodeje schválil i věřitelský výbor firmy.

"Josef Cupka výběrové řízení vyhlásí během několika dnů," konstatovala mluvčí Sazky Lenka Tichá.

"Podmínky výběrového řízení jsou zcela transparentní a neobsahují žádná zásadní omezení nad rámec insolvenčního zákona, která by mohla eliminovat jakékoli potenciální zájemce o Sazku. Do výběrového řízení se tak mohou přihlásit všichni seriózní zájemci jak z České republiky, tak i ze zahraničí. Sazku získá ten, kdo nabídne nejvyšší cenu. Žádné jiné kritérium nebude posuzováno," dodala mluvčí.

Podmínky prodeje jsou podle ní předem jasně nastaveny tak, aby nemohlo dojít k jakémukoli zpochybňování čí záměrnému prodlužování nebo blokování prodeje loterijní společnosti. Zájemci o koupi společnosti si mohou vyžádat základní informace o firmě během následujících třech týdnů od středečního vyhlášení tendru.

"Pokud budou mít vážný zájem o účast ve výběrovém řízení, musejí složit kauci ve výši 500 milionů korun. Po jejím složení obdrží velmi podrobné více než 800 stránkové informační memorandum, které obsahuje veškeré informace o Sazce v rozsahu a hloubce odpovídající standardnímu Due diligence," upřesnila Tichá.

Dotyčné subjekty pak nejpozději do pěti týdnů od vyhlášení výběrového řízení musejí insolvenčnímu správci předložit závaznou nabídku včetně podpisu kupní smlouvy ze strany zájemce. Nabídnutá kupní cena musí být v okamžiku předložení nabídky složena v plné výši na pro tyto účely speciálně určeném vázaném bankovním účtu.

"Uzavřené kupní smlouvy vstoupí v účinnost v okamžiku, kdy vítěz výběrového řízení získá k převodu majetku souhlas Úřadu pro hospodářskou soutěž ČR, popř. kompetentního úřadu EU v případě, že vítěz výběrového řízení nebude českým subjektem," doplnila mluvčí.

"Nejprve se musíme seznámit a prostudovat podmínky výběrového řízení. Obecně ale můžeme deklarovat zájem skupiny KKCG účastnit se výběrového řízení společně se skupinou PPF," uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

"Podmínky výběrového řízení považujeme za frašku a skandál," uvedl pro Mediafax mluvčí konkurenční skupiny Penta Martin Danko. Celé výběrové řízení je podle něj nastaveno tak, že nevede k maximalizaci uspokojení pohledávek věřitelů, ale k ovládnutí loterijní firmy skupinami KKCG a PPF. A motivem "drakonických sankcí" je, jak sdělil, kompenzovat oběma skupinám ztráty, které jim vznikly především drahým nákupem pohledávek za loterijní firmou. Z podmínek řízení totiž např. vyplývá, že pokud vítěz nezíská souhlas antimonopolního úřadu, bude muset zaplatit smluvní pokutu 1,5 miliardy Kč.

"Mám pochybnosti o tom, že se do tendru přihlásíme. Rozhodnutí ale ještě nepadlo," doplnil Danko.

Sazka je v konkurzu od 30. května. Tento způsob řešení úpadku prosazovaly na schůzi věřitelů skupiny KKCG a PPF. Ty měly většinu poté, co soud zamítl pohledávky, které nebyly přezkoumány. Sazka čelila insolvenčnímu řízení od 17. ledna 2011, do úpadku ji soud kvůli mnohamiliardovým dluhům poslal 29. března. Do řízení se Sazkou soudu přihlásilo své pohledávky přes 2000 věřitelů.

Témata: sazka

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky