České ekonomice se blýská na lepší časy

V roce 2013 změnilo majitele 14 126 firem, nejvíce za posledních dvacet let. Tento trend bude pokračovat i v nejbližším období. Historicky největší množství společností, které loni změnily vlastníka, je dalším ze znaků končící krize. Téměř polovina prodaných firem podniká v obchodu nebo oblasti nemovitostí. Informace vyplývají z databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode.

660
reklama

V loňském roce v České republice změnilo majitele 14 126 firem, to je o 1 518 více než v roce 2012 a nejvíce za posledních dvacet let, kdy Bisnode tyto statistiky detailně sleduje. Téměř polovina prodaných společností podnikala ve velkoobchodu a maloobchodu (celkem 32 %) nebo oblasti nemovitostí (17 %). „Nedávno jsme také analyzovali podnikatelskou základnu z pohledu vzniku a zániku firem podle oborů činnosti a výsledky byly poměrně shodné s touto studií. Velkoobchod a maloobchod je obor, kde dochází k velké fluktuaci firem.

V takovém dynamickém prostředí je přirozené, že mnoho firem vzniká a zaniká, a také mění svého vlastníka. Podobnou charakteristikou disponují služby spojené s nemovitostmi, které jsou přímo závislé na hospodářském cyklu,“ říká analytik Bisnode Michal Řičař. Současně dodává: „Dynamiku ekonomiky lze vhodně sledovat několika indikátory a jedním z nich je i počet nových firem a změn vlastnictví. Obě tyto charakteristiky v roce 2013 vykazovaly příznivé výsledky. Z posledních závěrů tak lze usuzovat, že se naší ekonomice blýská na lepší časy.“

Témata: ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky