Schwarzenberg podcenil lůzu, která maká za 12 tisíc, tvrdí Franz

Neúspěšný kandidát na prezidenta a uznávaný umělec Vladimír Franz se vrací do politiky, tentokrát jako poradce pro ministerstvo kultury. Obhajovat bude Babišovo hnutí ANO, které ho s politickou nabídkou oslovilo. Vyplývá to z rozhovoru pro časopis Týden.

660
reklama

Bývalý vysokoškolský profesor Vladimír Franz měl původně nastupovat do resortu kultury na popud ministra financí Andreje Babiše jako náměstek současného ministra Daniela Hermana. Situace se však změnila a Franz zřejmě nastoupí na pozici poradce.

"Andrej Babiš mi zavolal, zeptal se, zda bych nechtěl dělat náměstka ministra kultury. Protože se v té oblasti pohybuji pětatřicet let, tak jsem říkal, proč ne? Nechápu to totiž ani tak politicky, jako spíš profesně," uvedl prezidentský kandidát v rozhovoru.

Rovněž dodává, že o postu v oblasti kultury hovořil i s ministrem Hermanem a ti se spolu dohodli na fuknci poradce. "Pan Herman mi v neděli večer zavolal a požádal mě, abych mu dělal poradce. Myslím, že to tak je i politicky 'čistší'," uvedl v časopise Týden.

Ve spolupráci s Babišem a jeho hnutím ANO ale Franz žádný problém nevidí. "Já nejsem členem ANO. Nemyslím, že poradce pro živou kulturu na ministerstvu kultury je nějaká vypjatě politická funkce," tvrdí a zároveň dodává, že hodnotit Babiše je předčasné.

To, jestli ministr financí znamená svým propojením ekonomické, mediální a politické moci ohrožení demokracie, je prý otázka do budoucna.

"„Já bych to nechal po půl roce, až zjistíme, jestli je to opravdu špatně, anebo dobře. Myslím, že i pro něj je to šok. Řídit firmu je něco úplně jiného než řídit ministerstvo," podotýká Franz v časopise.

Není tajemstvím, že Franz volil v prezidentských volbách současného prezidenta Miloše Zemana, který má dle jeho slov "pitomou výchozí pozici". V rozhovoru se však vyjádřil i na téma Karla Schwarzenberga a jeho politické kampaně.

"Schwarzenberg si nechal dát deset podpisů od senátorů, pak celý podzim nedělal nic. Pak najednou vystartoval v posledních čtrnácti dnech, nevím, čí to byla práce, jestli Bakaly nebo koho. Ukázala se síla médií, to bylo vidět. Na druhé straně jeho štáb podcenil lidi, které někteří ze Schwarzenbergových stoupenců označovali za lůzu. Nebo že jsou lůzou lidé, kteří makají za dvanáct tisíc a večer holt nemají dilema, jestli jít střílet losy, nebo kamzíky," dodává pro časopis Týden.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky