Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vysoké účty za elektřinu? Poděkujme ČSSD a lidovcům, zní z europarlamentu

Vysoké účty za elektřinu? Poděkujme ČSSD a lidovcům, zní z europarlamentu

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

V Evropském parlamentu se již několik dní horlivě diskutuje o problematice snižování emisí za účelem zlepšení globálních klimatických problémů. Odsouhlasení tohoto kroku, jehož rezoluci k návrhu Evropský parlament schválil, však podle mnohých přinese negativní dopad na členské státy. A nevyhneme se tomu ani my.

K tomuto "neuváženému kroku" se již vyjádřil europoslanec Evžen Tošenovský, podle kterého snaha EU o snižování emisí odsouvá stanoviska jednotlivých států. "Tyto cíle zcela pomíjejí nejen globální souvislosti, ale i oficiální stanovisko České republiky a českých podniků," tvrdí.

Dnes se však k celé problematice vyjádřil další z europoslanců, Hynek Fajmon. Podle něj "již nyní vysoké ceny elektřiny hodlají českým domácnostem i firmám zvýšit vládní sociální demokraté a lidovci. Politiku zvyšování cen elektřiny hodlají prosazovat až do roku 2030. Domácnosti i firmy zaplatí za elektřinu více protože jak ČSSD, tak také KDU-ČSL podporují politiku boje s klimatickou změnou. Europoslanci těchto stran tento týden v Evropském parlamentu hlasovali proti návrhu Evropské komise a požadují razantní zvýšení ceny elektřiny. Jen tak se podle nich dá zastavit globální oteplování," píše na svém blogu na idnes.cz

"Tento týden se v Evropském parlamentu hlasovalo o rezoluci ke klimatickým cílům EU do roku 2030. Komise navrhla zvýšit využíváni dotovaných tzv. obnovitelných zdrojů energie na 30%. Právě podpora pro tyto zdroje zvyšuje každému spotřebiteli platby za elektřinu. Europoslanci z řad CSSD a KDU-CSL podpořili svými hlasy stanovisko, že za záchranu planety je potřeba bojovat usilovněji a to právě za vaše peníze," dodává Fajmon.

Závěrem přidává i hrubé propočty navýšení. Pokud dnes platí běžná domácnost za elektřinu zhruba 500 korun měsíčně, je údajně možné, že se zvyšováním klimatických závazků stoupne tato platba až na čtyřnásobek.

Témata:  energetika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy