Registrační pokladny mají do státní pokladny znovu přinést desítky miliard

Povinnost zavést registrační pokladny navrhuje po úterním jednání tripartity Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky. Pokladny by český rozpočet měly ročně naplnit až desítkami miliard korun a rovněž by zabránily daňovým únikům.

reklama

"Na předsednictví tripartity jsem se dohodli na procesním postupu, že obnovíme činnost pracovní skupiny pro vnitřní trh, která se tímto návrhem bude zabývat," uvedl po jednání k problematice registračních pokladen ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).
 
Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky očekává, že živnostníci, kterých je v současné době přibližně 2,3 milionu, se budou zavedení registračních pokladen bránit. "Při veškeré úctě k drtivé většině živnostníků však je nutno konstatovat, že dnes poměrně významná jejich část (zejména v oboru nákupu a prodeje zboží a v pohostinství) neexistenci řádných kontrolních nástrojů zásadním způsobem zneužívají," stojí v materiálu, který svaz v úterý předložil na jednací stůl.
 
Ministr Drábek vzápětí jedním dechem dodal, že není tak optimistický jako autor návrhu, že by takové opatření mohlo do státního rozpočtu přinést desítky miliard korun. Zátěž podle něj bude představovat i samotné pořízení pokladen. "Tyto náklady by se mohly vyšplhat až na deset miliard korun," upřesnil Drábek.
 
"V každém případě budeme hledat všechny cesty, jak posílit výběr daní," dodal.
 
Ve hře je několik variant. Buď se bude jednat o plošné zavedení registračních pokladen, nebo by o povinnosti zavedení registrační pokladny pro živnostníka rozhodoval příslušný finanční úřad na základě živnostenského oprávnění, velikosti, umístění nebo sortimentu provozovny na základě srovnatelnosti s jinými provozovnami a na základě jednoduché propočtu ekonomické únosnosti. Třetí variantou je, že subjekt by byl povinen se registrovat jako plátce DPH v případě, že jeho obrat překročí částku 250 tisíc korun ve třech po sobě jdoucích měsících, nebo v případě, že jeho obrat překročí částku 120 tisíc korun za předchozí měsíc.
 
S návrhem zavedení registračních pokladen už přišly v minulých letech vlády sociální demokracie. Autorem myšlenky je bývalý premiér Stanislav Gross (ČSSD).

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky