Korupce v ČR: Vše je o lidech, tvrdí Konečná. Problémem jsou i poradci

Evropská komise v pondělí zveřejnila zprávu o korupci v Evropské unii, ze které vyplývá, že Česká republika problém s rozkrádáním veřejných zakázek. Podle poslankyně za KSČM Kateřiny Konečné problém není v zákonech, ale v lidech. Rovněž poukazuje na problém poradců.

660
reklama

Konečná dnes na sociální síti Facebook uvedla, že příčina korupce podle ní netkví v zákonech, ale v tom, jak lidé přistupují ke své práci. "Vše je totiž o lidech a o tom, zda berou politiku jako službu nebo jako kšeft pro svoje kamarády a ani nejpreciznější zákony nezabrání pocitu mamonu ze získané moci."

Reaguje tak na fakt, že viníka v korupčním případu vždy najdeme v podobě zákonodárce či nekvalitních zákonů a téměř každá vláda ve svém programovém prohlášení téma korupce zmíní.

Zajímavý je podle ní i fenomén poradců, tedy "lidí, které nikdo nezná, jejich příjmy jsou zveřejňovány až zpětně a rozhodně, kdybyste je chtěli na ministerstvech najít, téměř nemáte šanci. Pracují velmi často z domova, případně svých advokátních kanceláří."

Reálný protikorupční boj by Konečná postavila na změně zavedeného modelu a počet poradců by omezila, neboť jsou prý placeni za stejné úkoly, jako úředníci na ministerstvech.

"A když bude potřeba něco externě posoudit, bude na to vypsáno řádné výběrové řízení a nebude to financováno z položky poradenské služby pro ministra. Neušetří se tím možná mnoho, ale minimálně se nové vládě podaří ukázat, že boj s korupcí myslí vážně. Ne jednou to byli totiž právě poradci, kteří o zakázkách rozhodovali zcela netransparentně a někdy i bez vědomí svého ministra a přitom jsou navždy bez viny," dodává.

Témata: korupce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky