Jak zbohatl Kellner nebo Babiš? Tady jsou fakta

Miliardář Karel Janeček, zakladatel Nadačního fondu proti korupci, se vrhnul na další projekt. Zaštítil web, který mapuje způsob, jakým zbohatli čeští miliardáři jako Petr Kellner či Martin Roman. Čtení je to opravdu zajímavé.

660
reklama

Web Mapování.cz přináší profily pěti významných společností v Česku: PPF Petra Kellnera, OKD Zdeňka Bakaly, Agrofertu Andreje Babiše, ČEZu a Mostecké uhelné. Projekt si klade za cíl popsat souvislost mezi největším byznysem a nejvyššími patry tuzemské politiky. Do budoucna se připravují i Omnipol a Richard Háva, Agel Tomáše Chrenka a KKCG Karla Komárka.

Články píše Karel Havlík spolu s dalšími autory. Celý projekt pak zaštítil miliardář Karel Janeček. Ten patří do nové generace miliardářů, kteří nezbohatli na privatizaci. Janeček vydělal peníze na logaritmu, který mu vydělává miliony na burze.

"Podívejte se do počátků zrodu naší novodobé historie, kdy docházelo nejen k redistribuci velkého majetku, ale také k redistribuci moci a vlivu. Příběhy z minulých dvou desetiletí nás ovlivňují významným způsobem i v současnosti. V té době se utvářely vztahové sítě, které jsou stále aktivní. Chceme-li odpovědně přemýšlet o budoucnosti, pak je důležité znát naši minulost, a to i tu nedávnou," píší autoři. Upozorňují, že nevynášejí žádné soudy, pouze předkládají fakta.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky