Kdo vydělal na intervenci ČNB? Exministr ODS promluvil

Exministr životního prostředí Pavel Drobil /ODS/ na sociální síti ostře kritizoval měnovou intervenci České národní banky. Spekuluje, že na ní vydělalo pár spekulantů, zatímco většina obyvatel Česka ze dne na den zchudla.

660
reklama

Prosincová meziroční míra inflace poskočila na 1,4 procenta z původních 1,1 procenta v listopadu. Průměrná inflace v roce 2013 pak činila 1,4 procenta, což je za posledních pět let nejnižší hodnota. Podle Drobila tak nebyl splněn cíl ČNB.

"Takže výsledek "slavné" intervence ještě "slavnějších" centrálních bankéřů je, že inflační cíl (zvýšení inflace jako cíl ČNB-jak šílené!) ČNB naplněn nebyl, nezaměstnanost se zvýšila, exportéři (kteří si dávno pojistili kurzová rizika) také nepláčí štěstím a 10,5 milionů obyvatel Česka ze dne na den zchudlo," komentuje situaci exministr. Nezaměstnaných je momentálně 600 tisíc lidí.

"Kdo vydělal? Dva, tři spekulanti?" dodal k tomu. Ironicky pak žádá, aby existovalo více nezávislých institucí jako je ČNB, kde nikým nevolení úředníci bez odpovědnosti k nikomu nadále dělali, co se jim zlíbí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky