Další Šmejdi? 5 triků podomních prodejců energií

Jsou neskutečně milí, dobře oblečení a celkově působí důvěryhodně. Navíc tvrdí, že jejich posláním je pomoci vám ušetřit. A právě na to nejen starší lidé často slyší. Jenže za maskou elegantního a poctivého obchodníka se může skrývat někdo úplně jiný.

660
reklama

Náhodně zvoní po domácnostech, a pokud jim zrovna někdo otevře, nabídnou mu tu nejlepší nabídku na odběr plynu na trhu. Nebo alespoň nabídku, o které tvrdí, že je nejlepší. Přečtěte si, jak to ale ve skutečnosti chodí.

1. Šaty dělají člověka

Pravidlo číslo jedna všech prodejců, kteří chtějí být úspěšní v podomním prodeji. Vzhled totiž za ně udělá polovinu práce. Přesně padnoucí oblek, upravený účes a vyčištěné společenské boty, to všechno automaticky vzbuzuje u lidí dojem, že mají co dočinění s úspěšným a schopným člověkem. Obzvláště, když oni sami mají na sobě domácí tepláky. A kdo by si nenechal poradit od někoho úspěšného, kdo se navíc chová tak uctivě a mile? „Prosím, pojďte dál“. 

2. Omezená nabídka

Podomní prodejci k vám často přicházejí s „nejlepší možnou nabídku“. To je samo o sobě důvod zbystřit. Jediná nabídka je totiž podezřelá nabídka, obzvláště když její výhodnost dokládají jen slova. Málokterý z podomních prodejců totiž lidem nabídne srovnání celého trhu. Důvod je přitom jednoduchý, většinou jde o externí spolupracovníky jediného dodavatele, který „shodou okolností“ je pro vás právě tím údajně nejvýhodnějším. 

3. Nedostatečné informace

Pomalu vás vůbec nepustí ke slovu. Jenže pokud se pořádně zaposloucháte, můžete zjistit, že vám v záplavě superlativ o jeho nabídce ve skutečnosti neřekl příliš mnoho informací. V takovém případě je čas jej přerušit a začít se konkrétně ptát na vše, co vás zajímá. Dobře zvolená otázka jako „Můžete mi připravit kompletní kalkulaci v porovnání s mým současným dodavatelem?“ nebo „Pro kolik společností jste mi schopný připravit nabídku?“ totiž může rozbít celou iluzi schopného a úspěšného elegána a odhalit buď jeho samotnou neznalost, nebo to, že se snaží vyhýbavými odpověďmi něco zatajit. Často se však člověk ani jednoznačně nedoví, kolik bude vlastně celkově za rok platit. 

4. Rozptylování a nátlak 

Dalším z triků, ke kterým se někteří podomní prodejci uchylují, je rozptylování. Seriózní prodejce by vás měl nechat si v klidu přečíst smlouvu. Obzvláště pokud se máte zavázat na několik let. Jenže to často není v jejich zájmu. Podrobné prostudování smlouvy (na co si dát pozor, představíme v příštím článku) by totiž mohlo odhalit věci, o kterých se nezmínil. Například se může jednat o to, že s podpisem smlouvy je spojený i aktivační poplatek od 100 do 1000 Kč, vysoký sankční poplatek v případě, že budete chtít smlouvu vypovědět nebo třeba i to, že vám bude dodavatel měsíčně účtovat kromě samotné spotřeby také několik stovek za „ostatní služby. POZOR! Pokud se rozptylování nedaří, často se prodejci začnou uchylovat k přímému nátlaku. Tomu je obzvláště pro starší lidi těžké odolat. 

5. Chameleon 

Někteří se navíc nebojí rovnou lhát. Příkladem může být třeba příběh paní Malé. Té u dveří zazvonil pán, který se představil jako revizor plynoměru. Vše vypadalo věrohodně. Provedl „kontrolu“ stavu a paní Malé dal k podpisu protokol. Jenže k protokolu přiložil i smlouvu na změnu dodavatele, kterou paní také podepsala. K jejímu překvapení pak byla po 4 měsících převedena k novému dodavateli, kde platí více než dříve a nemůže smlouvu vypovědět. Proto nezapomeňte, že kontroly a odpočet plynoměru jsou vždy předem hlášené. Nestyďte se případně vyžádat nějakou legitimaci. 

Co mohou dělat ti, kteří takto naletí? 

Pokud jste podepsali smlouvu nedávno a nyní ji chcete zrušit, máte dobrou šanci. Smlouvu je totiž možné vypovědět v zákonné lhůtě 30 dnů od podpisu bez udání důvodu. S tím zaměstnavatel podomního prodejce nic neudělá. Je to vaše právo!

V poněkud horší situaci jsou ti, kterým už 30 dnů uběhlo. I zde se však dá mnohdy ještě něco dělat, záleží totiž na konkrétním případě.  

Jak se nespálit? 

Štěstí přeje připraveným. Nejlepší obranou v takových případech je, mít přehled o tom, zda vaše stávající faktury za plyn a elektřinu jsou adekvátní, nebo zda můžete energie odebírat opravdu levněji. Nezapomeňte při tom, ani na své rodiče, nebo prarodiče, kteří jsou tou nejčastější a snadnou obětí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky