Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci hlásí průlom v solární energii. Brzy může být levnější než ropa

Vědci hlásí průlom v solární energii. Brzy může být levnější než ropa

Foto: Pixmac

Solární energetika stojí na prahu nové éry, v níž by se mohla stát masově využívaným energetickým zdrojem. Další generace solárních panelů využívající minerál perovskit namísto dnešního křemíku by mohla být mnohonásobně efektivnější. Informuje server sme.sk.

Solární panel funguje na principu, kdy fotón světla dopadnuvší na solární článek vytlačí z daného místa elektron a vzniká elektrický proud. Pohyb elektronů v perovskitovém panelu je však na rozdíl od dnešních modelů možné přesně směrovat a vytvářet tak stabilní proud bez nutnosti, aby elektrony musely přecházet do jiného materiálu.

Vědci z Pensylvánské univerzity navíc tvrdí, že jejich perovskitové panely dokážou po jisté mírné modifikaci základního prvku využívat energii celého slunečního spektra. Díky tomu by nová generace solárních panelů mohla na elektrickou energii přeměňovat až polovinu zachyceného světla. To představuje více než dvojnásobnou efektivitu oproti dnešním dnům.

Stávající cena za watt solární elektřiny stojí asi 0,8 dolaru (zhruba 16 korun). Nové panely by ji mohly snížit o více než polovinu. V případě velké průmyslové výroby perovskitových článků by se pak výsledná cena mohla pohybovat okolo 0,2 dolaru za watt, což by solární energii blížilo aktuálním cenám fosilních paliv.

Témata:  Solární energie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy