Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB zdraží svým zásahem vše před Vánoci. Přišla ostrá kritika

ČNB zdraží svým zásahem vše před Vánoci. Přišla ostrá kritika

Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Česká národní banka zasáhla do vývoje kurzu české koruny. Její kurz oproti euru oslabila a chce ho držet na 27 korunách. To vyvolalo odpor u předsedy Strany svobodných občanů Petra Macha.

ČNB chce dlouhodobým zásahem do kurzu koruny podpořit české exportéry, na kterých ve velkém závisí česká ekonomika. Od oslabení kurzu si slibuje, že se jim zvýší marže a tím se ekonomika, která se dostává z dlouhodobé krize, rozhýbe.

Jenže ne každému se tento krok líbí. A mezi ty se počítá i Petr Mach. Ten popsal, jak bude mechanismus banky k oslabení koruny fungovat. "Začne nakupovat eura do devizových rezerv a tisknout koruny. Za každé nakoupené euro natiskne a vydá 27 korun," poznamenal s tím, že to automaticky znamená zvýšení inflace. Domácnostem i firmám se tak výrazně prodraží nákupy. Hezký dárek před Vánoci.

"Nesouhlasím s umělým děláním inflace. Kurz má respektovat přirozenou nabídku a poptávku, tohle je umělý a škodlivý zásah do záležitostí lidí," dodal zastánce malého státu Mach na závěr.

Témata:  Česká národní banka (ČNB)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.