Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko drtí finanční problémy, zkrachoval rekordní počet lidí

Česko drtí finanční problémy, zkrachoval rekordní počet lidí

Foto: Pixmac

Návrhů na osobní bankrot bylo v říjnu podáno celkem 2484, o 541 návrhů více než v září. To je nejvyšší měsíční hodnota od zavedení osobního bankrotu. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF – Czech Credit Bureau, která se problematikou bankrotů pravidelně zabývá.

Vedle toho bylo za minulý měsíc podáno 383 návrhů na bankrot obchodních společností, což je letos nejvyšší měsíční hodnota. Počet podaných návrhů na bankrot živnostníků dosáhl 688, tedy absolutně nejvíce od ledna roku 2008.

V říjnu bylo vyhlášeno 112 bankrotů obchodních společností. „Ve srovnání s předchozím měsícem to je o pět bankrotů méně. Meziměsíčně se snížil i počet bankrotů fyzických osob podnikatelů, a to o 32 na 386 bankrotů. Z toho bylo formou oddlužení vyřešeno 318 případů, 80procentní podíl oddlužení se drží již delší dobu," uvedla vedoucí analytického oddělení CRIF – Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

„Počet návrhů na bankrot obchodních společností klesal už osm měsíců v řadě, výrazné říjnové navýšení je v kontextu současného ekonomického vývoje překvapující," konstatovala Kameníčková. Za posledních 12 měsíců bylo podáno 4344 návrhů na bankrot obchodních společností, což je o 282 návrhů méně než v předchozím období. V případě fyzických osob podnikatelů to bylo 6 443 návrhů, a to je o 2891 více než v předchozím období. „Počet návrhů na bankrot obchodních společností se meziročně zvýšil pouze o šest procent, zatímco u fyzických osob podnikatelů došlo k růstu o 81 procent," upřesnila Kameníčková.

V říjnu bylo nejvíce bankrotů obchodních společností opět vyhlášeno v odvětví obchodu a pohostinství (49) a ve službách (36). Služby si však udržely nejnižší poměr zbankrotovaných vůči celkovému počtu společností v oboru. Naopak nejvíce bankrotů na 10 000 obchodních společností nalezneme v odvětví stavebnictví (71 bankrotů) a zpracovatelském průmyslu (56 bankrotů).

Osobní bankroty v říjnu 2013

V říjnu bylo vyhlášeno 1747 osobních bankrotů, což je o 111 bankrotů více než v září. Je to nejvyšší počet osobních bankrotů vyhlášených za jeden měsíc od ledna roku 2008. Za posledních 12 měsíců bylo celkově vyhlášeno 18 744 osobních bankrotů, o 2444 bankrotů více než v předchozím období. „Meziročně se však počet osobních bankrotů zvýšil pouze o 15 procent, což je podstatně mírnější dynamika než v předchozích letech," uklidňuje Kameníčková.

Témata:  krize

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 11:26

Počasí přinese prudké ochlazení. Místy bude sněžit

V noci přejde přes naše území k východu studená fronta. Za ní k nám kolem tlakové níže nad Pobaltím bude proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.