Pozor na zprávy od přátel na Facebooku, můžete přijít o dost peněz

Podvodníci už zase řádí na Facebooku a okrádají důvěřivé lidi. Několik lidí přišlo o 1400 korun, když odpověděli na zprávy svých facebookových přátel. Přečtěte si víc.

660
reklama

Stále se to opakuje dokola, váš facebookový přítel vás kontaktuje s tím, abyste mu poslali kód, který vám přišel na telefon. Když tak uděláte, přijdete o stovky nebo dokonce tisíce korun. Poslední případy se objevily na Karlovarsku.

"Neznámý pachatel zneužil facebookový profil několika uživatelů, z tohoto profilu následně odeslal soukromou zprávu přátelům se žádostí o kliknutí na zaslaný odkaz. Poté, co poškození tak učinili, získal přístupové informace k jejich facebookovému profilu, prostřednictvím kterého poté komunikoval s osobami v přátelích, kterým prostřednictvím soukromých zpráv, zasílal žádosti o zaslání jejich telefonního čísla," vysvětlil mluvčí policie Karlovarského kraje Pavel Valenta.

"Když lidé na tuto zprávu zareagovali, následovala žádost o přeposlání kódu, který jim bude doručen na jejich telefonní číslo. Poté, co poškození uvedený kód zaslali, dozvěděli se, že účet za telefonní služby jejich operátora bude navýšen o částku ve výši 1400 korun za provedení m platby ve prospěch společnost nabízející online hazard," dodal Valenta.

Policisté proto upozorňují, aby lidé neklikali na neznámé odkazy. Před tím než svému facebookovému příteli pošlou telefonní číslo, měli by si ověřit, zda je to skutečně přítel a ne podvodník. "V žádném případě by lidé neměli zasílat kód k provedení platby, který jim byl zaslán na mobil," uvedl policejní mluvčí.

V případě odsouzení za přečin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, hrozí trest odnětí svobody v délce až na tři léta.

Témata: facebook

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky